Prefectul judetului Bacau, Neculai Olaru, si primarul municipiului Onesti, Emil Lemnaru, au trimis ministrului Sanatatii doua adrese prin care au cerut demiterea managerului de la spitalul onestean, Mihail Andronic, iar printre motivele invocate se numara opozitia facuta de manager fata de infiintarea sectiei de hemodializa si a compartimentului de tomografie computerizata, inchirierea unui spatiu pentru un magazin de pompe funebre, instituirea taxei de intrare in unitate si programarea defectuoasa a plecarilor in concediu.
Alt motiv de demitere il reprezinta faptul ca “relatiile dintre conducere si cadrele medicale nu sint de natura construirii unei echipe performante intr-un spital de marimea celui din Onesti”, dupa cum se precizeaza in adresa semnata de primar, care sustine ca este vorba de “relatii conflictuale, necooperante, instaurindu-se un climat de munca inadecvat”, aspecte care au determinat pe multi specialisti sa paraseasca unitatea.
“Rapoartele de garda sint facute sumar, fara a fi eficiente si constructive”, mai spune primarul Lemnaru. “Propunerile si sugestiile care se fac de catre cadrele medicale se aplica dupa deviza ‘ai propus, rezolva propunerea’, inhibind astfel actiunea participativa a specialistilor din spital”, se mai arata in document.
Managerului Andronic i se mai reproseaza si faptul ca “neimplicarea in rezolvarea necesarului real de paturi din spital si lipsa de conlucrare cu Directia de Sanatate Publica Bacau, cit si cu Ministerul Sanatatii, au condus la masura diminuarii acestora”, fiind date ca exemplu Sectia de Cardiologie, care a pierdut si compartimentul pentru coronarieni, Sectia de Terapie Intensiva si Sectia de Chirurgie, unde a fost si un protest medical din acesta cauza, “justificat”, in opinia edilului-sef.
Primarul crede ca desfiintarea paturilor s-a facut “datorita managementului defectuos si pagubos practicat de actualul manager”. Pe seama lui Andronic a fost pusa si colaborarea cu alte spitale, care “este dificila, daca nu inexistenta, managementul practicat in ultimii patru ani fiind submediocru, fapt ce a facut ca prestigiul spitalului sa aiba mult de suferit”. Lui Andronic i s-a reprosat si faptul ca laboratorul de analize “nu are toate dotarile cerute pentru omologare, iar pacientii sint plimbati pe la alte unitati”.
Primarul se plinge ca din bugetul local s-au investit 80 milioane de lei pentru repararea cladirilor si a aparaturii, “insa lipsa de preocupare a facut sa ne situam pe pozitii neconforme”, spre deosebire de Spitalul Moinesti, de exemplu, ce “promoveaza un management care da incredere pacientului si confera totodata un climat bun pentru a-ti reface sanatatea”.
Ministrului Cseke Attila i s-a cerut sa-l demita pe Andronic si pentru ca “lipsa de autoritate profesionala, administrativa, comportamentala in a conduce echipa de medici spre performanta a generat dezorganizare, lipsa de repect, insubordonarea angajatilor, intr-un cuvint HAOS generalizat”. “Cadrele medicale sint repezite, nu le sint ascultate parerile si nu le sint acceptate punte de vedere, altele decit cele ale managerului – se mai precizeaza in documentul semnat de primarul Onestiului. De la poarta si pina la ultimul salariat, s-a creat o stare de dezordine de neacceptat in aceasta institutie medicala”.
“Nu se vede omul gospodar”
“Facturile neachitate la zi pentru utilitatile Spitalului Municipal au facut ca unitatea sa nu aiba calda de aproximativ doua luni – ii mai scrie primarul ministrului Cseke. Nu a fost rezolvata problema platilor catre furnizori, lipsind cu desavirsire conclucrarea cu autoritatile administratiei publice locale. Gospodarirea curtii interioare lasa foarte mult de dorit, avind aspectul de ‘cartier parasit’, bunurile comunitatii onestene nefiind administrate corespunzator – nu se vede omul gospodar! Incinta Spitalului Municipal a devenit un cimitir de fiare vechi, mai multe autovehicule fiind abandonate fara ca managerul unitatii sa ia masuri pentru buna gospodarire a acestei unitati”.
Primarul i-a cerut ministrului sa-l elibereze din functie pe Andronic, iar Cseke Attila a trimis un raspuns din care reiese ca municipalitatea onesteana are mina libera in privinta inlocuirii managerului, pe care Lemnaru l-a si destituit deja, printr-o decizie, numindu-l ca interimar pe medicul Doru Androne. Fostul manager ne-a spus, initial, ca doreste sa raspunda punctual reprosurilor ce i s-au facut, dar apoi s-a razgindit si ne-a expediat la primar. Insa el a facut o contestatie scrisa si a sustinut ca se va adresa si instantelor de judecata.
George MARTIN
ilarie a zis
Ce primar destept avem, nemernicul se pricepe si la sanatate…..