Eurodeputata liberală Norica Nicolai a pledat în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, în favoarea demarării procedurilor de aderare a Macedoniei la Uniunea Europeană, din calitatea de raportoare din umbră a Raportului privind evoluţia Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei pe anul 2011.
Norica Nicolai şi-a arătat dezamăgirea pentru faptul că negocierile această temă nu sunt încă demarate. „Cred că Macedonia poate fi un caz specific de punere sub semnul întrebării a eficienţei şi a motivării noastre pentru procesul de aderare a unor state membre. Nu cred că disputa cu privire la nume, mai ales în raport cu decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, poate să constituie în continuare un impediment pentru parcursul european al acestei ţări”, a afirmat Norica Nicolai. Ea a recunoscut că se pot aduce încă unele critici Macedoniei, pe tema Codului de Procedură Penală sau a situaţiei independenţei judecătorilor din această ţară, dar că acest gen de probleme se regăsesc şi la unele state membre UE.
“Dincolo de aceste lucruri, cred că parcursul european al Macedoniei nu trebuie înfrânt şi nici demotivat cu paleative, aşa cum încercăm în acest moment. Am propus prin acest raport un arbitraj prin care Uniunea Europeană să se implice activ în respectarea hotărârilor judecătoreşti şi în încercarea de a găsi soluţii obiective din punct de vedere juridic”, a mai argumentat reprezentanta ALDE poziţia sa.
Documentul Parlamentului European referitor la Macedonia a fost adoptat astăzi de către Parlamentul European, salutând nivelul ridicat de aliniere dintre această ţară şi poziţiile sale comune cu UE în domeniul politicii externe şi încurajând eforturile Macedoniei de a stabili relaţii bune cu vecinii. În privinţa justiţiei, Parlamentul European își exprimă îngrijorarea cu privire la deficiențele legii privind judecătorii, care lasă loc pentru influență politică prin intermediul procedurilor de destituire, însă recunoaște că există un consens asupra necesității unor criterii mai obiective în această privință.
În acelaşi timp, deputaţii europeni mai arată că toate ţările candidate şi potenţial candidate ar trebui să fie tratate, în cadrul procesului de integrare, în funcţie de meritele proprii, invitând din nou Consiliul să stabilească neîntârziat o dată pentru demararea negocierilor de aderare cu această ţară”. În privinţa disputei cu Grecia referitoare la numele ţării, Parlamentul ia act de hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie din 5 decembrie 2011, solicitând părților să respecte cu bună credință această hotărâre și să o folosească pentru a intensifica dialogul. De asemenea, legislativul European își reiterează solicitarea către Comisie şi Consiliu de a începe elaborarea unui mecanism de arbitraj aplicabil la nivel general, care să aibă ca scop soluţionarea problemelor bilaterale dintre ţările candidate şi statele membre.
Lasă un răspuns