– Aurel Crețu, liderul Sindicatului SANITAS Bacău, spune că, pe ultimele trei luni ale anului 2013, finanțarea asistenței spitalicești este de doar 1 leu pe lună și că sistemul sanitar va intra în colaps u din 18 septembrie, angajații din sistemul sanitar băcăuan vor merge la pichetări, la București
Claudiu TĂNĂSESCU
Sistemul sanitar băcăuan este în pragul colapsului. Și nu numai el, ci întreg sistemul național. Anunțul a fost făcut de Aurel Crețu, liderul Sindicatului SANITAS Bacău. Acesta a declarat că, pentru ultimul trimestru al acestui an, asistența spitalicească este finanțată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru aproape toate spitalele din țară, inclusiv Spitalul Județean de Urgență Bacău, cu 1 leu pe lună. „Contractul pe trimestrul IV al spitalelor cu casele de sănătate nu asigură funcționarea și ne îndreptăm spre colaps – a declarat Aurel Crețu. Pentru ultimele trei luni ale anului mai avem, de exemplu, la Spitalul Județean Bacău, câte 1 leu pe fiecare lună. Și situația nu este numai la SJU, ci în aproape toate spitalele din țară”. Liderul SANITAS Bacău spune și care este soluția acestei crize ce bate la ușa sistemului sanitar. Una ar fi o rectificare de buget pozitivă la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, sau, a doua, deblocarea rezervei de 10% aflate la îndemâna Casei Naționale și plata asistenței spitalicești pentru trimestrul IV.
1 leu pentru medicamente, hrană, salarii
Din suma ridicolă de 1 leu va trebui să funcționeze timp de o lună un întreg spital. De suferit vor avea salariații unității medicale, mai spune Crețu, care riscă să rămână în lunile octombrie și noiembrie fără lefuri, deoarece decembrie se va deconta din bugetul pe 2014. La fel vor suferi furnizorii de servicii sanitare, de medicamente, dar mai ales pacienții. „Împărțiți dumneavoastră acel leu pentru salarii, medicamente, hrană” – a mai spus liderul SANITAS. Cu alte cuvinte, lipsa banilor se va răsfrânge asupra bolnavilor care și așa nu au condiții de ultimă generație pe patul de spital, iar mâncarea este de cele mai multe ori sub orice critică. În plus, vor trebui să vină de acasă cu tot ce le trebuie, fiindcă nu vor mai beneficia nici măcar de o amărâtă de pastilă, seringă, ac, branulă, compresă sau fașă sterilă.
Din 18 septembrie, acțiuni de protest
Personalul medical nu va sta cu mâinile în sân și, din 18 septembrie, va declanșa acțiunile de protest. „SANITAS, împreună cu reprezentanții Colegiului Medicilor și ai altor organizații profesionale, va picheta ministerele de Finanțe, Sănătății și Casa Națională de Sănătate – a precizat Aurel Crețu. Din județul Bacău va pleca un microbuz cu 18 – 20 persoane. Se va face un program pe toate județele, și în fiecare zi vor picheta câte șase județe, timp de două săptămâni”.
Conducerea Spitalului Județean de Urgență spune că își dorește o rectificare care să prevadă măcar aceleași sume care au fost alocate din luna aprile spitalelor. “Situația este similară în toată țara, în privința spitalelor – a declarat Dan Stoica, managerul SJU. Eu și președintele Consiliului Județean am fost la președintele Casei Naționale de Sănătate și am prezentat situația din județul Bacău. Am cerut să ni se dea măcar cât am primit din aprilie încoace, când am beneficiat de un sistem de finanțare mulțumitor”.
Iulian Oboroceanu, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bacău, ne-a declarat că s-a făcut cerere de rectificare la București. “La contractare s-a împărțit bugetul prin acord cu managerii sau reprezentanții unităților cu paturi, pe luni și trimestre – a declarat Oboroceanu. Valoarea de contract pentru trimestrul IV este mai mică decât în celelalte trimestre. Am solicitat suplimentarea fondurilor de la Casa Națională și, când vom primi banii, îi vom aloca în funcție de indicatori, către unitățile cu paturi”. El nu a știut însă să ne spună care este necesarul pentru toate spitalele din județ pentru ca pacienții și angajații să treacă cu bine de acest an.
Lasă un răspuns