Au participat pentru prima data la o competitie in limba engleza, si au cistigat. Drama Club, o trupa de teatru in limba româna, din Botosani, a obtinut saptamina trecuta la editia 2012 a Festivalului National de Teatru in Limba Engleza pentru Tineri „Ingenious Drama Festival”, din Bacau, Marele Premiu, un Premiu special al juriului si Premiul pentru cele mai bune lumini.
Spectacol inscris de ei se numeste „Waiting for” si este o adaptare realizata de regizorii Mirela Nistor si Alexandru Sirbu dupa textele „Angajare de clovn”, de Matei Visniec, si „Asteptindu-l pe Godot”, de Samuel Beckett. Care este povestea acestei trupe, care a luat trofeul rivnit de alti zece concurenti din Bacau, Botosani, Suceava, Piatra Neamt, Bucuresti si Timisoara, am aflat de la cei doi regizori ai spectacolului cistigator. Mirela Nistor are 24 de ani si este actor profesionist in Botosani, iar Alexandru Sirbu, in virsta de 21 de ani, este student la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale”, din Bucuresti, Sectia Regie – Film.
Povestea trupei este si povestea lor, pentru ca amindoi au fost, in liceu, membri Drama Club.
„Trupa s-a infiintat acum 12 ani si apartine Colegiului National «A. T. Laurian», din Botosani. Dupa ce am terminat liceul, directorul m-a rugat sa vin sa ma ocup de trupa. Fac asta de patru ani. Eu ma ocup de distributie, repetitii, de inscrierile la festivaluri, de tot. Cind nu avem repetitii, fac ateliere de improvizatie cu ei si lucrez pe tehnici de arta actorului. Ne intilnim de cel putin trei – patru ori pe saptamina, asta daca nu este foarte mult de munca si ne intilnim chiar zilnic. Cind nu lucram, iesim la un suc si tot ne vedem. Participam la importante festivaluri de teatru in limba româna si avem multe premii cistigate. Pentru deplasari mai mergem cu cersitul pe la sponsori. Dar avem sprijin si din partea directiunii liceului, ne mai ajuta cu bani si cu diverse alte lucruri”, a declarat Mirela Nistor, coordonatoarea trupei Drama Club.
Doua texte, doi regizori, un spectacol premiat
Colaborarea dintre cei doi regizori ai spectacolului cistigator, Mirela Nistor si Alexandru sirbu, a fost continuarea fireasca a unei prietenii de pe vremea cind amindoi erau membri Drama Club. „Anul acesta Alex m-a ajutat la ultimele doua proiecte ale trupei, inclusiv la «Waiting for». Sintem foarte buni prieteni inca de cind eram in trupa, si spre surprinderea noastra chiar a fost foarte usor sa lucram si sa ne completam.
Mie mi-a placut foarte mult «Angajare de clovn» a lui Matei Visniec si am vrut s-o adaptez si intrucit aceasta pleaca de la ideea textului «Asteptindu-l pe Godot» am luat citeva fragmente de text si am facut practic un scenariu, am dus putin textul in alta parte decit cel original”, a vorbit Mirela Nistor despre inceputurile drumului spre cistigarea trofeului ID Fest 2012. „Eu sint mai mult un regizor de situatie, pot sa nascocesc situatii care sa stirneasca anumite lucruri, sa gasesc concepte, ea este foarte buna in lucrul cu actorul.
In speta textul lui Visniec vizeaza conditia actorului trecut de o anumita virsta care devine un fel de rebut, pe de o parte, pentru ca, parca, nimeni nu mai are nevoie de el, si usile nu se mai deschid pentru el; asta e principala miza a textului, de fapt, si in acelasi timp arata si conflictele dintre cele trei personaje, intre care exista concurenta, cumva, exista lupta, dar dincolo de acestea exista o latura umana si cind sint pusi in fata unui lucru implacabil cum este moartea ei devin umani”, a subliniat Alexandru Sirbu. Din distributia spectacolului „Waiting for” fac parte Baleanu Sorina, eleva in clasa a IX-a, Andrei Redinciuc (clasa a XII-a), Pascariu Codrin (a X-a) si Theodor Soptelea (a VIII-a), cei trei din urma fiind cistigatorii unui Premiu special al juriului pentru interpretare.
Referitor la productiile teatrale inscrise in competitia ID Fest 2012, Mirela Nistor si Alexandru Sirbu si-au marturisit regretul ca nu au putut sa vada spectacolul trupei bacauane A.C.T., la care nu au avut acces din cauza numarului restrins de locuri (s-a jucat cu publicul pe scena, n.red.) dar ca din trupele vizionate au apreciat productiile propuse de The Knockers (Suceava), Hooleelogans (Timisoara) si In the Spot (Bacau).
Teatrul, un mediu formativ
Cei doi tineri regizori ai spectacolului botosanean premiat au subliniat importanta existentei unei trupe de teatru intr-un liceu si, mai departe, a festivalurilor de teatru pentru liceeni. „Trupa Drama Club este o trupa de prieteni, asta este regula principala. Si atunci, prin teatru, si prin acest grup de oameni, copiii se dezvolta mult mai frumos, incep sa aiba incredere in ei, vezi citeodata niste schimbari extraordinare, de la o persoana foarte, foarte timida, la un om care e capabil sa-si sustina punctul de vedere si sa spuna: «Asta sunt eu, priviti-ma».
Iar festivalurile de teatru pentru adolescenti sint foarte importante din punctul meu de vedere pentru ca aici se intilnesc tineri care au hobby-uri comune. De altfel ele sint si in numar mare in România, spre bucuria noastra”, a declarat actrita Mirela Nistor. Opinia sa a fost sustinuta si de colegul si prietenul Alexandru Sirbu. Acesta a marturisit ca dupa absolvirea liceului a ramas cu sufletul in Drama Club.
„Cred ca un lucru extraordinar la o trupa de teatru este ca de fapt e o trupa de prieteni, un grup de oameni care se cunosc intr-un context putin diferit decit cel din viata sociala, ceea ce ii leaga foarte tare. Se creeza o legatura foarte, foarte puternica intre acesti oameni. Asta este un lucru pe care l-am regretat foarte mult dupa ce am plecat la facultate. Plecind din trupa de teatru si ajungind in acest context nou, al facultatii si ulterior al profesiei, nu mai ai incubatorul ala, care sa-ti permita sa creezi si sa te exprimi fara limite pentru ca toata lumea acolo, in acel laborator, incurajeaza acest lucru. O trupa de teatru pentru liceeni este un mediu foarte creativ tocmai pentru ca toata lumea e foarte unita si foarte deschisa, isi accepta parerile unii altora si… e loc de joaca. Asta mi se pare extraordinar”, a spus Alexandru Sirbu, fostul membru Drama Club, Botosani. (Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns