Asa cum ne-a obisnuit de-a lungul aparitiilor sale, revista de cultura si atitudine Plumb, omagiaza marile personalitati ale culturii romanesti, printre acestea regasindu-se in numarul din august si doua figuri ilustre ale Bacaului: Mircea Cancicov si Eugen Budau.
„Mircea Cancicov s-a nascut la 24 august 1844-acum 128 de ani-de aceea ni l-am propus spre evocare, dar si pentru stralucirea excelentei sale in lumea noastra tulbure azi, in care modelele morale s-au rarit atit de tare, iar competentele intelectuale au devenit atit de firave incit nu mai putem intelege ce este un plagiat; generatiile de absolventi ai liceului isi asuma cu mare dificultate trecerea bacalaureatului in proportie de 30%-40%.
Mircea Cancicov, jurist si economist stralucit, politicianul verticalitatii morale si pasionatul de idei novatoare, a fost o victima a ‘infernului succesului’, caci daca ar fi fost mediocru, poltron si impostor n-ar fi intrat in elita, iar guvernantii din anii postbelici n-ar fi fost cuprinsi de teama in prezenta sa”, scrie Grigore Codrescu in articolul de prima pagina intitulat
„Excelenta unui bacauan-Mircea Cancicov”. Intr-un alt articol publicat in editia speciala a revistei si intitulat „Cintec de prieten”, poetul Dan Sandu poarta un dialog cu Eugen Budau undeva dincolo de nori, intr-o aducere aminte a insemnului lasat pe pamint de regretatul istoric literar. „Bateau degetele de pisla si de margaritar la ferestrele sufletelor noastre vestind Nasterea. Si Magii ‘I s-au aruncat cu fata la pamint si I s-au inchinat; apoi si-au deschis visteriile si I-au adus daruri: aur, tamiie si smirna’.
Tu, Eugene, singur printre Magi, l-ai adus prin noi, si pentru noi, ‘Ratia ta de singuratate’, suferinta si nemurirea ta-‘Bacaul literar’! si s-a vorbit mult si cu miez. Inconfundabil, Imaterial, Imbatabil, Impresionant, Impecabil, Imperial, Implacabil, Impozant, Inegalabil si, mai ales, Irepetabil”. Alte titluri din cuprinsul publicatiei: „Aniversari: Ion Dinvale”- Cornel Galben; „Despre prietenie: scriitori pe romaneste in Ierusalimul celest”- Calistrat Costin; „Valorile Regalitatii: Credinta in Dumnezeu si in neamul romanesc (4)- RDB; „Ilies Rares: un mare nedreptatit al Istoriei noastre”- Ion Lupu etc.
Paginile de arte vizuale sint dedicate in acest numar artistilor palstici Elvira Cemortan-Volosin si lui Erik Bobocea (elev al Colegiului de Arta „George Apostu, absolvent al clasei a VI-a!).
Romulus Dan Busnea
Lasă un răspuns