– Școala Comercială și de Servicii Bacău a finalizat un amplu proiect cu finanțare europeană de calificare a șomerilor băcăuani – cursul, pe șase meserii, a fost absolvit de 100 de persoane – zece persoane au fost angajate, iar patru și-au deschis propria lor afacere
Ștefan POPA
Fundația Școala Comercială și de Servicii Bacău a implementat proiectul „Oportunități noi pentru integrarea pe piața muncii a șomerilor din județul Bacău”. Vineri, 28 septembrie a fost ședința de bilanț la finalizarea proiectului. „Prin acest proiect, Școala Comercială și de Servicii Bacău a calificat șomeri din județul Bacău, în principal din municipiile Bacău și Moinești, în șase meserii: cosmetician, îngrijitoare bătrîni, îngrijitoare la domiciliu, îngrijitoare copii, manichiură – pedichiură – frizerie – coafor, operator introducere – validare – prelucrare date și lucrător în comerț”, a declarat Maricica Șova, director general Școala Comercială și de Servicii Bacău și manager de proiect.
Din 110 șomeri înscriți au fost certificați 100 cursanți. Ei au primit certificatul de calificare cu recunoaștere europeană, iar dintre aceștia zece și-au găsit locuri de muncă și patru și-au deschis propria lor afacere. Șomerii care au urmat cursurile de calificare au avut vîrste între 16 și 24 de ani și peste 45 de ani. „Toate cursurile s-au desfășurat la sediul fundației noastre și au cuprins pe lîngă partea teoretică, laboratoare de instruire practică, completate cu dotări accesate prin finanțarea europeană.
Absolut toate materialele necesare au fost puse la dispoziția cursanților. Noi am ales cursuri de nivel doi și trei care implică multă muncă. Sînt meserii căutate pe piața muncii. Înainte de toate s-a făcut o selecție a șomerilor și am reușit să îi alegem pe cei care au cu adevărat aptitudini pentru aceste meserii. Am avut formatori specialiști pentru fiecare domeniu, șase pentru instruirea teoretică și 12 pentru instruirea practică, care au lucrat pe semigrupe”, a precizat managerul de proiect.
Ca urmare, în cosmetică s-au angajat două persoane, iar două și-au deschis propria lor afacere, două persoane s-au angajat ca îngrijitoare copii, cinci – îngrijitoare bătrîni, un angajat pe informatică, două persoane și-au deschis afacerea lor în coafură, iar un lucrător comercial este în probe, cu șanse foarte mari de angajare. Proiectul „Oportunități noi pentru integrarea pe piața muncii a șomerilor din județul Bacău” a fost implementat în parteneriat cu Asociația „REPERE”, filiala Bacău. „Proiectul este un succes deosebit, iar Școala Comercială de Servicii este un furnizor extrem de serios. A ales aceste cursuri cu peste 1.000 de ore, de nivel doi și trei, grele, evitate de alți formatori. Noi am asigurat partea de consiliere antreprenorială și consultanța pentru plasarea pe piața muncii. Am făcut o testare selectivă din start a persoanelor cu potențial antreprenorial, pe care apoi le-am consiliat și le-am ajutat. Practic i-am luat de la zero și ne-am ocupat de ei pînă și-au deschis propria lor afacere”, a declarat Nadia Isaila, președinta Asociației „Repere”.
Proiectul a fost finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. El s-a derulat pe perioada a 24 de luni și a avut o valoare totală de peste 1,9 milioane de lei, din care asistența nerambursabilă a fost de peste 1,8 milioane de lei.
Lasă un răspuns