– echipa de fotbal antrenată de el în anii ’70 a cîștigat locul I la Campionatul Internațional din Franța
Ștefan POPA
Baza Sportivă „Letea” va purta numele unui mare antrenor din fotbalul băcăuan, profesorul Constantin Anghelache.
Aleșii locali băcăuani au decis să o numească Compex Sportiv „Constantin Anghelache” în onoarea profesorului, în vîrstă de 92 de ani, cetățean de onoare al municipiului Bacău din 2010, care a avut o contribuție semnificativă în lumea sportului băcăuan.
Constantin Anghelache și-a început activitatea la „Unirea Tricolor”, echipă pe care a condus-o pînă în 1948. La 26 de ani a luptat pe front, în linia întîi, de unde a scăpat cu viață. El este cel care l-a învățat pe regele Mihai să schieze și a fost o perioadă sfetnicul său pe domeniul sportiv. În 1947 a fost închis pentru doi ani și jumătate la Jilava și Aiud pentru că nu a fost de acord ca Ministerul de Interne să preia Clubul „Unirea Tricolor”.
În 1951 a venit la Bacău să lucreze la fabrica Letea unde a fost și instructor al echipei „Letea” divizia C din care făceau parte copii din cartier. Mai tîrziu și-a început activitatea la Școala Generală nr. 8 unde a selectat copii pentru divizia B și A a Sport Club Bacău care aveau să devină foarte cunoscuți.
În anii ’70 formația antrenată de el a cîștigat medalia de aur la Campionatul Internațional din Franța. Chiar și după ce a ieșit la pensie în 1980 a instruit copiii de la „Tractorul” Brașov și FCM Bacău.
Ulterior, în 2005 Constantin Anghelache a primit titlul de membru de onoare al Federației Rom=ne de Fotbal, iar în 2009 a primit diploma de „Antrenor emerit” din partea Ministerului Tineretului și Sportului. Constantin Anghelache este un om de o educație și o cultură aleasă pe care a încerat să o transmită elevilor săi și care prin tot ce a relizat în viață a devenit un model de urmat.
Proiectul de hotărîre a fost inițiat de primarul Romeo Stavarache, viceprimarii Dragoș Luchian și Mihai Șuștac și consilierii locali George Bogatu și Neculai Nechita.
Stefan Patriche a zis
Felicitari si viata lunga Dom’Profesor. La episodul cu Unirea Tricolor trebuie amintita si prietenia cu mentorul si pe nedrept uitatul Fane Carjan. Nu are legatura cu Bacaul ci poate doar ca „antrenat”pe la Onesti avand regim de munca fortata, cam din aceleasi motive. Corespondenta dintre cei doi, pe teme de fotbal si nu numai, face cat doua tratate de teorie a fotbalului. Va sugerez o reeditare a lucrarii despre Carjan, nu cred ca e greu.
Florin Lunca a zis
„La multi ani”domnule profesor,sa fiti sanatos,si sa va ganditi din cand in cand la fostii Dvs.elevi care nu v-au uitat si isi aduc cu drag si nostalgie aminte de orele de antrenamente si de dojenile parintesti pe care ni le faceati.Afost….odata….1Cu mult respect ,F.L.
Emil Nistreanu a zis
Un nume iubit si respectat de toti cei care au avut sansa sa-l intalnesca .Se identifica ca „un cod moral” al profesiei de profesor si antrenor.Numai de bine si sanatate!
iulian a zis
Bunicu’ lui DOC.RESPECT!
LILIANA a zis
Un om cu adevărat excepţional, pe care-l cunosc bine, dar regret că nu l-am cunoscut şi mai bine, atât eu cât şi cei trei nepoţi ai săi!!
Liliana Munteanu -nora