– Comisia Europeană a formulat recent o propunere de decizie a Parlamentului European și a Consiliului Europei privind un mecanism unitar de protecție civilă – UE pune la bătaie un buget de 276 milioane de euro
Ștefan POPA
Calamitățile naturale și dezastrele rămase în urma lor au ajuns prioritate pe agenda Uniunii Europene. De aceea s-a pus la punct un proiect unitar. Obiectivele principale vizează asigurarea unui nivel ridicat de protecție împotriva dezastrelor prin prevenirea sau reducerea efectelor acestora și prin promovarea unei culturi a prevenirii, optimizarea pregătirii și capacității de răspuns ale Uniunii în caz de dezastre, facilitarea intervențiilor de urgență rapide și eficiente în caz de dezastre majore.
Se propune abordarea integrată a gestionării dezastrelor, se introduce un capitol privind prevenirea acestora la nivel european, precum și obligarea statelor membre de a comunica planurile proprii de gestionare a riscurilor pînă la sfîrșitul anului 2016, ca și institutirea și gestionarea unui Centru de răspuns pentru situații de urgență. Din punct de vedere financiar, măsurile eligibile sînt împărțite în următoarele categorii: generale, de prevenire și pregătire, de răspuns și transport. Acestea permit unui stat membru să ia inițiativa de a solicita sprijin financiar din partea UE pentru operațiunile care implică mai multe state membre și unui stat membru afectat care solicită asistență să solicite și să obțină cofinanțare în aceste scopuri.
Sumele pe care UE își propune să le cheltuiască sînt de 276 de milioane euro pe teritoriul UE și de 237 milioane euro pentru operațiuni în afara acesteia. Europarlamentarul Minodora Cliveti, urmărește îndeaproape acest proiect și a făcut unele amendamente. „Avînd în vedere situația complicată a României în domeniul prevenirii dezastrelor, a capacității reduse a statului de a interveni eficient pentru îndepărtarea efectelor acestora, a lipsei unei educații concrete a populației în formarea unui comportament adecvat în caz de dezastre, de experiența unor dezastre naturale anterioare produse pe teritoriul țării noastre, în calitate de membră a Comisiei pentru mediu a PE am formulat și depus o serie de amendamente. Astfel, am solicitat o mai bună definire a „dezastrului major”.
În plus, planurile de gestionare a riscurilor trebuie să țină seama de evaluările de risc la nivel național, regional și local. La nivelul UE ar trebui să se constituie module de intervenție pentru furnizarea de asistență în materie de protecție civilă, constînd în resursele unuia sau mai multor state membre, mai ales a acelora pe teritoriul cărora se găsesc surse de dezastre majore”, a declarat europarlamentarul Minodora Cliveti.
g.g. a zis
Ar fi bine sa se intample asta dar nu prea cred, in acest moment masurile de prevenire a dezastrelor sunt numai pe hirtie si in birouri, prea multa BIROCRATIE in acest domeniu. Totul se face numai si numai pe hirtie.