– elevi, studenți și profesori au manifestat împotriva traficului de persoane în piațeta din centrul municipiului Bacău u înarmați cu pancarte pe care erau scrise mesaje antitrafic, voluntarii au susținut o acțiune tip flashmob – ulterior, timp de patru minute, participanții au stat nemișcați, în semn de protest față de acest fenomen
Ramona IONESCU
Peste 200 de elevi, studenți și profesori din municipiul Bacău au participat joi la un flashmob organizat cu ocazia marcării „Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane”. Evenimentul s-a desfășurat la prînz, în fața Casei de Cultură „Vasile Alecsandri” Bacău, și a reunit voluntari din unitățile de învățămînt. „Acțiunea care o facem aici, în piațetă, este o mișcare care se dorește a fi un îndemn la o anume atitudine față de traficul de persoane. Ne-am adunat cîțiva voluntari dispuși să luptăm împotriva acestui fenomen și să atragem atenția celor din jur că fenomenul există și că nu trebuie ignorat”, a declarat inspector de specialitate Daniela Aniței, din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).
La ora 13.00, participanții și-au ocupat pozițiile și, sub coordonarea unui voluntar din cadrul Fundației de Sprijin Comunitar (FSC), a început demonstrația. Mesaje precum „Și tu poți deveni victimă”, „Traficul de persoane există”, „Deschide ochii”, „Traficul de minori are fețe ascunse”, „Tu contezi, nu ești o marfă”, le-au fost împărtășite trecătorilor. Pentru a fi cît mai vizibile, participanții s-au întors cu mesajele în toate cele patru puncte cardinale, urmînd indicațiile organizatorilor.
Între două reprize demonstrative, voluntarii au stat nemișcați patru minute. Au fost primele patru minute alocate de fiecare în parte pentru lupta împotriva traficului de persoane. „Vrem să transmitem un mesaj clar împotriva traficului de persoane. Nu trebuie să ignorăm acest fenomen, pentru că el există și poate face oricînd victime printre noi”, a declarat Sebastian Oproiu, student. Convingerile lui au fost împărtășite și de Alina Vrabie, care spune că la astfel de evenimente trebuie mobilizată cît mai multă lume. „Împreună putem schimba ceva. Trebuie să schimbăm mentalitatea celor slabi, predispuși oricînd la astfel de fapte.
Fetele sînt ținte sigure și tocmai de aceea cred că o mai bună informare cu privire la metodele de racolare a tinerelor este binevenită. Mirajul străinătății le sucește mințile, iar nevoia de bani le face pe fete să cadă în capcana prostituției”, afirmă eleva. Cei care au participat la flashmob spun că au cunoștințe despre ceea ce înseamnă traficul de persoane, pentru că reprezentanții ANITP au mers prin școli și au stat de vorbă cu elevii și studenții. Printre cei care au tras un semnal de alarmă cu privire la acest fenomen s-au numărat studenții Universității „Vasile Alecsandri” Bacău și liceeni de la Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul „Henri Coandă”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” și Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare”.
Reprezentanții ANITP spun că, de la începutul anului și pînă în prezent, au fost identificate 25 de victime ale traficului de persoane, dintre care 23 sînt femei, iar doi sînt bărbați. Dacă în anii trecuți acest fenomen luase amploare în orașe, traficanții și-au mutat activitatea la sate, acolo unde tinerii sînt dispuși oricînd să plece la muncă în străinătate. Peste hotare, lucrurile capătă o altă întorsătură, iar în timp ce fetele sînt exploatate sexual, bărbații sînt trimiși la cerșit sau la furat.
Lasă un răspuns