Conducerea Spitalului Județean de Urgență SJU) a prezentat noile achiziții pentru Secția de Urologie, specialitate intens finanțată în ultimii ani și dotată cu aparatură performantă.
Cătălina CHIFU
De două săptămîni, la Secția de Urologie a fost pus în funcțiune un rezectoscop bipolar pentru adenomul de prostată, tehnologie medicală avansată care permite operații cu sîngerări reduse. Prin urmare, recuperarea post-operatorie va fi mai rapidă, iar durata de spitalizare diminuată. Odată cu folosirea acestei aparaturi, vor scădea și cheltuielile suportate de spital cu pacienții internați. „De cîțiva ani ne punem speranța că vom reuși să obținem performanțe la Secția de Urologie, pe care mizăm să o îmbunătățim, să o retehnologizăm și să o echipăm ca secție nouă, astfel încît această disciplină pe care o dezvoltăm în Bacău să fie de vîrf chiar în Moldova.
În Secția de Urologie avem un Ecograf 2D și, ca să dezvoltăm această specialitate, am mai achiziționat un Ecograf 3D performant pentru puncția ecoghidată pentru prostată și o trusă de rezecție care asigură o calitate a intervenției pe prostată fără sîngerare. Mai avem un RX digital, aparat de supraveghere a intervenției pe monitoare, și două aparate de radiologie în Blocul Operator, din care unul e pe Secția de Ortopedie”, a arătat managerul SJU, Dan Stoica. Rezectoscopul bipolar a fost achiziționat din veniturile proprii ale spitalului și va fi plătit în rate, pe parcursul a doi ani. Aparatura a ajuns la Bacău de două săptămîni și s-au realizat deja zece intervenții, în condiții bune și fără complicații. De acum, pacienții nu mai sînt nevoiți să stea internați 5 – 10 zile, spitalizarea bolnavilor reducîndu-se la doar trei zile, iar pacienții își pot relua activitatea mult mai repede.
„Rezectoscopul bipolar cu vaporizare prin plasmă permite să abordăm prostate din ce în ce mai voluminoase și diminuează foarte mult spitalizările, diminuează sîngerările și complicațiile apărute post-operatorii. De asemenea, se reduc cheltuielile spitalului odată ce perioada de internare va fi mai scurtă, de circa trei zile”, arată și dr. Alexandru Angheluș, medic la Secția de Urologie. Problema pe care o ridică însă noua tehnologie este legată de costurile consumabilelor necesare în intervenții. Din acest motiv, pe viitor, SJU ar putea impune pacienților o co-plată pentru aceste intervenții.
„Consumabilele sînt foarte scumpe – se folosește o ansă la cinci pacienți, apoi avem nevoie de ser fiziologic, cîmp operator steril, materiale speciale pentru a se evita riscul infecțiilor și pentru a se reduce consumul de antibiotice”, mai spune dr. Angheluș. Rezectoscopul bipolar de la SJU este primul achiziționat din Moldova, iar în țară mai sînt doar patru astfel de aparate.
Lasă un răspuns