– cu banii adunați din vânzări, Penitenciarul Bacău cumpără materiale pentru alte activități recreative
Ramona IONESCU
Piațeta din fața Casei de Cultură „Vasile Alecsandri” Bacău a fost animată pe 1 martie de comercianți, cumpărători, copii și deținuți. Cei mai mulți potențiali clienți a adunat căsuța unde Penitenciarul Bacău și ONG-ul „Stânca Veacurilor” vând mărțișoare făcute de deținuți. Atât produsele, cât și cele șase deținute aduse la fața locului au stârnit curiozitatea băcăuanilor, mulți dintre ei fiind de față pentru a le studia pe femei. Autoarele mărțișoarelor nu au ieșit cu nimic în evidență, imaginea lor putând fi asociată cu a oricărei femei care trecea prin zonă. Doar cinci din cele șase persoane private de libertate și-au dat acordul să fie fotografiate sau filmate și au stat de vorbă cu oamenii interesați de munca lor. Mulți au fost surprinși să constate că metoda folosită pentru crearea mărțișoarelor se numește „quilling” și necesită multă imaginație și răbdare.
„Lucrez mărțișoare și felicitări de aproximativ trei ani. Mi-am pus imaginația la contribuție și cu ajutorul personalului din penitenciar am învățat să lucrez mici opere de artă. Pentru noi este o adevărată desfătare să ne dedicăm unei asemenea activități. Timpul trece mai ușor și avem sentimentul că putem face mai mult decât atât”, a declarat Georgeta Crăiță, deținută în Penitenciarul Bacău. În echipa creatorilor de mărțișoare a intrat de jumătate de an și Carmen Gaiș. „Am început timid să lucrez cu hârtia și lipiciul, însă, pe parcurs am învățat de la colegele de pe secție. Lucrăm în quilling, o metodă care îți solicită întreaga atenție”, a spus Carmen. Alături de ea, împacheta mărțișoare o altă colegă. „De multe ori ne inspirăm din natură atunci când vrem să lucrăm ceva. Lucrând, am ajuns să ne perfecționăm în timp. După mărțișoare, urmează felicitările pentru Paști. Este un exercițiu bun pentru noi pentru că ne ține mintea ocupată, iar timpul trece altfel atunci când lucrezi”, a declarat Emilia Oancea, deținută. Fetele au fost susținute îndeaproape de comisarul Geanina Ștefan, director adjunct pentru reintegrare socială în cadrul Penitenciarului Bacău. „Persoanele implicate în acest proiect au avut la dispoziție o lună de zile pentru a crea mărțișoare. Este o activitate educațională, desfășurată sub coordonarea educatorilor care se ocupă de secțiile de femei. Atitudinea promovată de noi este una prosocială, iar deținutele trebuie să respecte un program strict și o serie de reguli. Cele care au ajuns la noi au de ispășit pedepse de la fapte mărunte până la omor. Tocmai de aceea promovăm egalitatea de șanse și încercăm să le insuflăm curajul pentru a se reintegra în societate și a avea o viață normală după ce ies din penitenciar”, a spus cms.
Geanina Ștefan. Nu doar femeile s-au implicat în activități recreative. Bărbații au avut și ei un rol important. Ei s-au dedicat cu precădere lebedelor lucrate în stil origami. O lebădă mare se vinde cu 40 de lei, iar o lebădă mică ajunge la 20 de lei. În rest, mărțișoarele sunt accesibile pentru orice persoană. Cel mai emoționant moment al zilei pentru persoanele private de libertate a fost acela în care deținutele le-au oferit mărțișoare unor copii de grădiniță, iar prichindeii le-au întos gestul dându-le niște mărțișoare roșii în formă de inimă, cu mesajul „O primăvară frumoasă!”. Cele două ore petrecute în libertate s-au scurs repede, timp în care, fetele au savurat o cafea în piațetă, s-au bucurat de soare și de forfota orașului.
Lasă un răspuns