Vineri expiră perioada de șomaj tehnic. Salariații se tem, însă, că aceasta va fi prelungită. Sindicatul a obținut autorizație pentru un miting și un marș de protest.
Petru DONE
Ziua de vineri, 15 martie, ar trebui să fie prima zi de lucru pentru cei 390 de salariați de la Uton Onești. Ei ar trebui să se întoarcă la muncă după o perioadă lungă de șomaj tehnic, începută la finele anului trecut și prelungită de două ori. Temerea cea mare a salariaților este, însă, că administrația va prelungi din nou șomajul, iar deciziile ar putea fi înmânate oamenilor chiar pe 15 martie. „Nu avem până acum informații oficiale în acest sens – ne-a declarat liderul sindicatului din Uton, Gheorghe Constăndoiu. Dar credem că așa se va întâmpla, pentru că fabrica nu mai are energie electrică, apă și gaz. Despre salariile restante nu s-a mai spus nimic, deci ne vom întoarce la muncă fără nicio speranță”.
Pentru situația în care se află și mai ales pentru salariile restante, despre care spun că au o vechime de circa șase luni, salariații au protestat, recent, timp de două zile în fața porților întreprinderii. Nici atunci nu a stat nimeni de vorbă cu ei, iar oamenii au plecat acasă și mai dezamăgiți. Pentru vineri, însă, sindicatul a mai obținut o autorizație de miting și marș de protest, acțiuni pe care le va organiza dacă salariații nu vor intra la lucru. „Nu știm exact cum va fi – a mai spus Gheorghe Constăndoiu. Vom vedea la fața locului. Sigur nu vom intra la lucru, dar nu știu nici câți oameni vor veni vineri la fabrică, astfel încât să putem desfășura cum se cuvine acțiunile de protest. Totul este în funcție de situația concretă din această zi”.
Tot pe tema salariilor restante, salariații au dat în judecată societatea, iar procesul este în derulare la Tribunalul Bacău. Uton este însă în judecată și pentru cereri de intrare în insolvență, una chiar din partea ei, altele din partea unor creditori. Niciunul din aceste procese nu s-a încheiat, dar salariații cred că insolvența va fi declarată cât de curând, iar procesul lor pentru salarii nu va mai putea continua. Gheorghe Constăndoiu declara, însă, pe această temă, că oamenii s-ar mulțumi, în caz de disponibilizare colectivă, doar cu plata restanțelor salariale, fără salarii compensatorii, cum se procedează de regulă în asemenea cazuri.
Uton a trecut, în ultimii ani, prin perioade foarte grele financiar, iar numărul salariaților s-a micșorat permanent. Distrugerea industriei petrochimice și chimice românești a fost unul dintre motivele pentru care piața ei s-a îngustat foarte mult.
Lasă un răspuns