• avantajele oferite donatorilor de sînge nu-i mai tentează pe băcăuani • cei care ar mai fi tentați să vină la Centru de Transfuzii fie nu au bani de transport, fie primăriile nu le decontează bonurile valorice • în aceste condiții, pentru a le asigura bolnavilor în situații de criză necesarul de sînge, medicii trebuie să apeleze din ce în ce mai des la rude sau alți apropiați ai pacienților
Numărul donatorilor de sînge din județul Bacău este în scădere drastică. Față de anul 2001, cînd media zilnică a donatorilor a fost de 33, sau de anul 2002, cînd s-au înregistrat cîte 31 de donatori pe zi, în primele luni ale acestui an media zilnică nu a depășit 28 de donatori. Potrivit reprezentanților Centrului Județean de Transfuzie Sanguină, fenomenul a început să se manifeste încă din urmă cu trei-patru ani, însă în ultima perioadă lipsa donatorilor de sînge la centrele de recoltare este din ce în ce mai acut resimțită. „Unul dintre motivele pentru care oamenii nu mai vin să doneze sînge este că nu prea mai sînt interesați de avantajele de care beneficiază, dacă fac acest lucru. Una dintre facilități era că, după o donare, cei care veneau la noi primeau două zilele libere, ceea ce înainte de revoluție aducea la noi foarte multe persoane. Ori acum salariații nu mai sînt tentați de aceste zile libere, pentru că riscă să-și piardă serviciul”, ne-a explicat doctorița Emilia Popa, șeful Centrului Județean de Transfuzie Sanguină.
Un alt motiv pentru care oamenii nu mai trec să doneze lichidul prețios care ar putea salva alte vieți îl reprezintă este că, înainte, mai mult de jumătate dintre donatori proveneau din mediul rural, ori acum cheltuielile destul de costisitoare cu transportul pînă la Bacău îi determină pe cei care ar fi tentați să facă o faptă bună să se lase păgubași. „În afara transportului, un alt motiv pentru care persoanele din mediul rural nu mai donează sînge îl reprezintă acela că unele primării refuză să deconteze bonurile valorice. Fără acest stimulent, oamenii nu au nici o motivație să mai doneze”, a continuat doctorița Emilia Popa.
Pentru fiecare donație de sînge, în afara celor două zile libere, donatorii mai primesc bonuri în valoare de 200.000 de lei cu care pot achiziționa alimente, iar de cîțiva ani acestea trebuie să fie acoperite de comunitățile locale. Potrivit șefului Centrului Județean de Transfuzie Sanguivă Bacău, printre primăriile care au refuzat să aloce sume cu care să se acopere cheltuielile cu donatorii se numără cele din Orbeni, Berești-Bistrița, Cleja, Buhoci, Găiceana, Măgura și Traian. „Această decizie a primarilor ne afectează foarte mult, întrucît majoritatea primăriilor care nu decontează bonurile valorice ale donatorilor de sînge sînt comune limitrofe Bacăului”, a mai spus doctorița Popa.
Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bacău asigură necesarul de sînge atît pacienților înternați în spitatele din județul Bacău, cît și bolnavilor băcăuani care necesită intervenții chirurgicale complicate în clinicile din București, Iași, Cluj sau Tîrgu Mureș. În ultima perioadă, pentru că numărul donatorilor este din ce în ce mai mic, iar sîngele recotat nu ajunge întotdeauna, medicii se văd nevoiți să apeleze la rudele pacienților sau la alți cunoscuți pentru a salva vieți. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns