• gestul lor a devenit o practică în ultima vreme și aduce serioase prejudicii firmei Transport Public
„Dați la bilet, vă rugăm! Alo, domnu’, aveți bilet acolo? Scoate, dom’le bilet. Dacă nu vrei să dai bani din buzunar, mergi pe jos!” Cam asta aude în fiecare dimineață orice băcăuan care circulă cu autobuzul din partea taxatoarelor. Replica este auzită în orice mașină, fie că este vorba de cele ale societății Transport Public sau ale altor firme. Cauza „agresivității” angajatelor firmelor de transport este dorința șefilor de a limita pe cît se poate pierderile înregistrate din cauza călătorilor clandestini. „Noi pierdem aproximativ 15 – 20 de milioane de lei pe zi, adică jumătate din nivelul încasărilor, din cauza călătorilor care nu scot bilete și nici nu au abonament”, ne-a declarat Neculai Șutu, directorul general al SC Transport Public SA Bacău. El a explicat că are în vedere schimbarea sistemului de taxare. „Casierița are deja dublu rol, și de control, și de taxare. Vom trece în curînd la vînzarea biletelor prin chioșcuri de distribuție”, a spus directorul de la Transport Public.
Oamenii s-au obișnuit și nu cumpără bilete mai ales în acele momente în care autobuzele sînt foarte aglomerate. Unii se urcă în mașini prin partea din spate, se pierd printre ceilalți pasageri și preferă să nu ducă mîna la buzunar să plătească. Mai ales dacă merg una sau două stații.
Aceasta nu este însă singura problemă. Se întîmplă și ca unii călători care nu dau la bilet să mai provoace și stricăciuni în autobuze. Cel puțin așa susține directorul Neculai Șutu. El a afirmat că cei care vandalizează autobuzele agresează verbal personalul societății, precum și pe alți călători.
Firmele mai mici par să fi rezolvat sau măcar redus neajunsurile pricinuite de cei care nu cumpără bilete. „Nu sînt probleme deosebite din acest punct de vedere. Avem cîte două taxatoare în fiecare autobuz, care își fac treaba, iar călătorii scot bilete. Ăsta este scopul nostru, nu prea sînt călători care nu scot bilet”, spune Vasile Luncanu, directorul SC Trans Lia SRL. Deși pe mulți călători îi deranjează tonul ridicat folosit de taxatoare, unii recunosc că sînt tentați să „uite” de bilet. „Eu de obicei cumpăr bilet, dar se mai întîmplă să merg o stație sau două și atunci nu prea se merită să plătesc”, a recunoscut oarecum jenat Doru Andor, un băcăuan care locuiește în zona Narcisa și care zi de zi merge cu autobuzul, în special dimineața, pînă în zona Gării. (Codrin POP)
Lasă un răspuns