Intre ierarhii care au slujit la Catedrala Mitropolitana din Iasi, cu ocazia celei mai importante sarbatoare a Moldovei, s-a aflat si Preasfintitul Ioachim Bacauanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. Dupa ce a oficiat Sf. Liturghie la Iasi, in ajunul sarbatorii Sf. Cuv. Parascheva, PS Ioachim Bacauanul a facut parte si din soborul de ierarhi care au slujit ziua serbarii Ocrotitoarei Moldovei, 14 octombrie, alaturi de IPS Mitropolit Teofan al Moldovei si Bucovinei, IPS Mitropolit Irineu de Heracleion si primatul Bisericii Ortodoxe din Creta, IPS Dometian, Mitropolitul Vidinului din Bulgaria, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, si alti ierarhi din cadrul Patriarhiei Romane.
Desi nu a putut fi prezent la evenimentul de la Iasi, PF Patriarh Daniel, a transmis pelerinilor un mesaj, din care prezentam un fragment: “Pelerinajul este un eveniment spiritual pentru toti cei ce participa la el cu credinta si evlavie, cu dragoste de Dumnezeu si de Sfintii Lui. În acest înteles pelerinajul poate fi un moment sau un prilej de înnoire si de îmbogatire sufleteasca pentru toti pelerinii sau închinatorii. Într-un loc de pelerinaj gasim nu numai ceea ce ofera locul: sfinta biserica, sfintele moaste si sfintele slujbe, ci si ceea ce aduc cu ei pelerinii, fiecare în parte si toti laolalta, adica evlavia lor, pacea lor, rabdarea lor, cumintenia lor, bunatatea lor, deci felul lor de a fi si de a se întilni cu Dumnezeu si cu oamenii în Biserica lui Hristos si a Sfintilor Lui. Asadar, hramul si pelerinajul de hram pot fi un eveniment de întarire a credintei, împrospatare a evlaviei, împlinire a rugaciunilor si cunoastere a altor credinciosi decit cei pe care îi întilnim zilnic în parohie, în manastire sau în localitatea de unde venim fiecare dintre noi. (..) În aceste zile de pelerinaj la Iasi, cind pelerinii cinstesc cu deosebita evlavie si bucurie moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sfintului Vasile cel Mare, cerem ajutorul acestor sfinti ca sa ne întarim în credinta si sa sporim în fapte bune. Sa-i rugam sa mijloceasca pentru noi ca Dumnezeu sa ne daruiasca sanatate si ajutor în viata si sa reverse în sufletele noastre harul, pacea si bucuria Sfintului Duh”.
vox dei a zis
deci Ioachim Bacauanul a facut parte din grupul taietorilor de frunza la caini..cu straie aurite,care prostesc lumea pe fata promitand raiul daca dau spaga la biserica.Ar trebui ca politia sa se autosesizeze in acest caz clar de inselaciune.
vox populi a zis
Sa-mi spuna si mie cineva daca vrem sa traim dupa regulile lui Hristos atunci cum se justifica venerarea asaziselor moaste de sfinti banuiti sau doriti(caz…Stefan cel Mare sau Neagoe Basarab..)Nicaieri in Biblie nu vorbeste de asta,..as zice mai degraba invers.
... a zis
„11.Dar tu , om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri si cauta dreptatea, evlavia, credinta, dragostea, rabdarea, blandetea.
12. Lupta-te lupta cea buna a credintei, apuca viata vesnica la care ai fost cchemat si pentru care ai facut acea frumoasa marturisire inaintea multor martori.
14. Sa implinesti porunca fara pata si fara vina, pana la aratarea Domnului nostru Isus Hristos.
15. care va fi facuta la vremea ei de fericitul si singurul Stapanitor, Regele regilor,
16. singutul care are nemnurirea, care locuieste intr-o lumina de care nu poti sa te apropii
pe care nici un om nu L-a vazut, nici nu-L poate vedea si care are cinstea si puterea vesnica!”
ITIMOTEI CAP. 6 VERSETE11,12, 14, 15, 16
vox populi a zis
De acord…dar tot nu mi-ai raspuns la intrebare….