Cine n-a văzut capitala Moldovei măcar o dată în viață? Pentru iubitorii de artă și pentru studenți – cu o pondere însemnată în populația Iașului – cu gust deosebit pentru obiecte de epocă ori tablouri de anticariat, orașul prezintă destule obiective atractive: muzee, biserici și diferite clădiri, cele mai multe construite într-o arhitectură veche, pitorescă.
Destinația principală a unui turist ar fi Palatul Culturii, unde ai nevoie de cel puțin două zile ca să-i vizitezi toate încăperile într-o modalitate superficială. Trecem de Teatrul Național și ajungem la Mitropolie, unde sfințenia care respiră atît de viu în giganticul lăcaș al Domnului ar copleși orice pelerin care intră pentru prima oară acolo. Puțin mai jos ne întîmpină binecunoscuta biserică „Trei Ierarhi”.
Cine n-a auzit de Copou, unde se găsește și Muzeul Literaturii Romîne, bustul Veronicăi Micle, teiul lui Eminecu și „sfintele alei” pe care se plimbau odinioară marele poet Mihai Eminescu și iubita acestuia, Veronica.
Un obiectiv demn de amintit, dacă tot ne plimbăm pe străzile Iașului, este faimosul anticariat „Grumăzescu”. Colecții rare de carte, statuete și bijuterii aparținînd unor regi, regine, doamne, persoane faimoase ale Romîniei.
Este încă vacanța atît pentru liceeni, cît și pentru studenți. Așa se face că în Casa de Cultură a Studenților nu ai loc să arunci un ac. Doar la oră de noapte. Chiuie, beau și flirtează.
Apoi din nou parc. Sînt multe parcuri în Iași, pline de verdeață și de porumbei, de copii și bătrîni care-i hrănesc, căci tinerii nu prea au timp și chef de așa ceva.
Încă mai este vacanță. Pentru cei care nu știu încă cum arată unul dintre cele mai impresionante orașe din Moldova, nu e timpul pierdut. Trebuie să știți că sînt foarte mulți străini care se perindă pe străzile ieșene. Mai ales la intrarea în Palat și Mitropolie.
Iașul a fost și rămîne un oraș al poeziei, al artei și al studenților. Iașul trebuie privit cu ochii minții, cu ochii sufletului. Și asta e mai ușor de realizat atunci cînd ești singur cu gîndurile tale. Ce se poate spune, în final, e că fiecare dintre noi are un oraș de suflet. Dacă nu v-ați decis încă vă recomand să dați o fugă pînă în Iași. Cu microbuzul, biletul nu este decît 100. 000 lei iar drumul…o plăcere! (Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns