• mulți părinți nu mai părăsesc Internetul, dacă le explici cum pot naviga și mai ales pe unde • celularul tău va fi mai mereu la ei, dacă faci greșeala să le explici cum funcționează • există însă și părți bune, pentru că, astfel, nu te vor mai certa din cauza facturilor imense
De la revoluție, lumea s-a schimbat. Nici măcar copii nu mai sînt cum erau înainte. Îi vezi cu celularul de gît și cu ochii în monitor, în loc să joace un fotbal sau ascunsa pe-afară. Tinerii au prins schimbarea și țin pasul cu ea chiar foarte bine. Părinții, în schimb, sînt cam nedumeriți. Nu știu să folosească un celular sau să trimită un e-mail. Ei erau obișnuiți cu telefonul fix și cu scrisoarea. Nu știu cum să intre pe Internet și să citească un ziar sau să aibă un video-chat cu copilul lor din SUA. „Unde-s pozele de altă dată?”, își spun mulți dintre ei. Și-atunci începem să le spunem babaci. Îi vedem ca pe unii reticenți la nou, inadaptabili. Dar să știți că există unii care vor să învețe, vor să țină pasul cu noua tehnologie, dar nu reușesc.
Singurul lor ghinion este că odraslele lor nu au destulă răbdare să le explice cum se trimite un e-mail, care sînt avantajele unui PalmPc (Pc de buzunar), cum poate cineva să te vadă într-un Webcam (cameră de web) și poți să vorbești cu altcineva de oriunde în lumea asta fără să plătești tarifele usturătoare de la Romtelecom. Un alt ghinion al lor este că toate explicațiile pentru calculatoare și celelalte sînt în engleză, iar ei cunosc rusa și franceza. La vîrsta lor, să se apuce să învețe încă o limbă este destul de inaccesibil.
Dar ce te faci dacă babacii prind rapid? Dacă începi să constați cu uimire că, odată ce i-ai explicat și i-ai arătat ceva la calculator sau pe Internet, începe să știe mai bine ca tine ce să facă. Începe să-i placă să primească mailuri cu cele mai noi știri, îi place să citească ziarele on-line, găsesc interesant că își pot plăti unele facturi sau își pot rezerva un bilet fără să facă vreun drum.
Așa se întîmplă ca, peste noapte, noua tehnologie să le fie lor mai de folos lor decît ție, care stai pe Internet doar să chat-uiești cu necunoscuți și să copii cele mai noi jocuri sau referate pentru școală. Începi să ai o concurență acerbă la calculator și la factura de celular. E rău că nu mai poți face chiar ce vrei tu, cînd vrei tu. Există însă și avantaje. Așa, nimeni nu îți mai socate ochii că ai fost pe Internet prea mult, că ai vorbit la celular cu orele, sau că vrei un Webcam mai performant. E mai de folos să-ți înveți părinții decît să le zici că nu te pricepi și să nu le-arăți ce mină de aur au în casă. Cel mai bine e să te înarmezi o jumătate de zi cu răbdare și să le explici cu ce se „mănîncă” un anumit obiect și la ce folosește. Și mai bine ar fi să le mriți orizontul de cunoaștere în domeniu. Așa vor înțelege și ei de ce trebuie o cameră video mai performantă, sau un celular extrem de scump, și, cine știe, poate vi le cumpără.
(Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns