Copiii din mediul rural sint in continuare dezavantajati fata de cei din mediul urban, cind vine vorba de sanse la studii si chiar la viata. In timp ce elevii de la oras tintesc universitati din strainatate, multi copii de la tara nu pot nici macar sa urmeze un liceu. Peste o suta de adolescenti bacauani de 13 si 14 ani, de la scoli din mediul rural, au declarat ca nu vor sau nu pot sa-si continue studiile, dupa finalizarea clasei a VIII-a. Viitorul le este amputat de saracie, parintii lor nu au resurse financiare sa-i tina la liceu. Datele au fost obtinute de Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Bacau, in urma unui studiu privind optiunile scolare ale elevilor de clasa a VIII-a, realizat de profesorul Mariana Craciunescu, coordonator CJAP Bacau, si de profesorul Diana Aprodu. In anul scolar 2009 – 2010, in judetul Bacau sint inscrisi in clasa a VIII-a 7324 de elevi. Dintre acestia, au fost chestionati 6722, adica 91,78 la suta. O suta patru elevi din cei intervievati, adica 1,41 la suta din intreaga populatie scolara de clasa a VIII-a din Bacau, au declarat ca nu-si vor continua studiile. Iar 82 (1,12 la suta) sint indecisi. Elevii care au declarat ca nu pot sa-si continue studiile provin de la Scoala cu clasele I – VIII Barati (Margineni), Scoala cu clasele I – VIII Bacioi (Corbasca), Scoala cu clasele I – VIII Racauti (Stefan cel Mare), Scoala cu clasele I – VIII Filipesti, Scoala cu clasele I – VIII Valea Seaca, Scoala de Arte si Meserii „Scarlat Longhin” Dofteana, Scoala cu clasele I – VIII Agas, SAM Buhusi, SAM Frumoasa. „Agasul e o zona defavorizata, parintii nu au loc de munca, de cind s-au inchis foarte multe firme de exploatare a lemnului. Cind erau Scolile de arte si meserii, elevii faceau aici macar zece clase. Copiii si-ar dori sa-si continue studiile dar n-au posibilitati financiare sa mearga la un liceu. Sint familii in care nu lucreaza niciun parinte”, a declarat Mihaela Frant, directorul Scolii Agas, cu 14 elevi care au declarat ca nu pot sa mearga la liceu.
„Ei se descurca si fara scoala”
Din categoria celor care au declarat ca nu vor sa urmeze studii liceale sint de regula copii de etnie rroma. Acestia prefera ca la finalizarea clasei a VIII-a, si chiar mai devreme, sa plece in strainatate, cu parintii. „Elevii nostri nu sint interesati sa-si continue studiile pentru ca se descurca foarte bine si fara scoala. Toti sint de etnie rroma. Cind era SAM Corbasca mai megeau acolo, dar acum putini continua scoala. Nu sint motivati. Circula foarte mult in afara, in Germania, Olanda, Spania. Satul Bacioi e plin de vile. Se descurca mai bine decit noi, profesorii. Noi facem naveta pe jos din Corbasca, ei vin cu masinile. Asta e realitatea”, a declarat Ion Pana, director al Scolii cu clasele I – VIII Bacioi, cu 32 de elevi care au declarat ca nu vor sau nu pot sa-si continue studiile dupa finalizarea clasei a VIII-a.
Un efect al desfiintarii SAM-urilor
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Bacau spun ca situatia abandonurilor scolare dupa clasa a VIII-a sint mult mai numeroase decit cele la nivel declarativ, si ca acestea de datoreaza atit saraciei, cit si desfiintarii Scolilor de Arte si Meserii din mediul rural. „In fiecare exista 100 – 200 de copii de clasa a VIII-a care renunta la studii. Un motiv este ca s-au desfiintat Scolile de Arte si Meserii din mediul rural, si asa apar aceste abandonuri la virste mici. Au disparut 27 de clase de SAM si n-au fost inlocuite cu nimic. O a doua problema este situatia financiara. Parintii n-au bani sa-si trimita copiii in Bacau. Unii au reusit anul acesta sa intre la licee din Bacau, in clasa a IX-a, dar s-au intors deja la Moinesti, Comanesti, pentru ca nu-si permit sa stea aici. Din 2010, ca sa lucrezi in sistemul bugetar trebuie sa ai minim liceul, deci putem sa intelegem ce sanse au acesti copii care abandoneaza scoala”, a declarat Nicu Harasemciuc, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. (Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns