• foștii proprietari ai acestui teren își revendică fără prea multe șanse spațiul • motivul pentru care autoritățile îi plimbă de la Ana la Caiafa pe foștii propietari este legat de trecerea în domeniul public a acestor terenuri
Terenul pe care se află acum parcarea 9 Mai a devenit în ultimii ani o țintă rîvnită de agenții comerciali din Bacău. O bună parte dintre cei mai influenți oameni din Bacău au reușit să concesioneze aici suprafețe considerabile de teren ca să-și deschidă sedii de firme sau spații comerciale. De aproape doi ani, însă, cîteva sute de metri pătrați din acest teren sînt revendicate de foștii proprietari. Neculai Uricaru și Gheorghe Climescu sînt doi dintre băcăuanii care au avut proprietăți pe acest teren. După apariția Legii 10, cei doi au înaintat cereri pentru retrocedarea fostelor prorpietăți. Au cheltuit pînă acum zeci de milioane de lei, au adunat teancuri de acte, le-au înaintat autorităților locale și au așteptat să li se facă dreptate. „Am încercat să ne facem dreptate și prin justiție, însă sîntem prea mici pentru un război atît de mare”, spune Neculai Uricaru.
În urmă cu mai bine de 40 de ani, Neculai Uricaru și Gheorghe
Climescu au cumpărat de la Ion Borcea, vestitul profesor
universitar de la Institulul Agronomic din Iași, care deținea, pe
atunci, mai multe proprietăți în Bacău, două case, învecinate, pe
locul unde se află astăzi parcarea din fața Pieței Centrale. În
anul 1986, în urma unui decret prezidențial, casele lor au fost
demolate. În compensație, statul i-a dat lui Neculai Uricaru un apartament. Pentru terenul de aprope 400 de metri pătrați deținut pînă atunci în proprietate, statul i-a oferit o despăgubire de 800 de lei. Și vecinul său, Gheorghe Climescu a primit tot cam atît despăgubire pentru teren, în condițiile în care avea mai mult cu vreo 50 de metri pătrați decît Uricaru.
Gheorghe Climescu a refuzat apartamentul de două camere oferit contra casei demolate. Și-a pus la bătaie economiile și a cumpărat o nouă casă, în care să îi încapă toate lucrurile strînse o viață. „Cum să se compenseze o casă cu aproape 200 de metri pătrați de spațiu locuibil, cu o cutie de aprtament?”, se întreabă și acum Gheorghe Climescu. Imediat după revoluție, cei doi vecini au încercat să își recupereze terenurile confiscate, însă decretul prezidențial prin care au fost expropriați preciza că terenurile lor vor intra în domeniu public, pentru construcție de locuințe. „Care construcție de locuințe? În acestă zonă și-au ridicat magazine mulți dintre cei aflați astăzi la putere. Pe terenurile noatre sînt sediile firmei lui subprefectului Gabriel Vlase, a consilierului local George Bogatu, o parte din stația Selena de pe 9 mai, firma Egreta a lui Dumitru Chiribău. Majoritatea acestor clădiri s-au ridicat după ce am depus noi solicitările de retrocedare. Cum putem noi spera că o să ni se facă dreptate?”, spune acum Nicolae Uricaru, care, după apariția Legii 10, a încercat, împreună cu vecinul său Climescu, să își recupereze terenul. Parcarea publică amenajată acum pe fostele lor pămînturi, precum și numeroasele magazie ridicate aici, îi determină să creadă că nu își vor mai vedea vreodată terenul înapoi. Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău, ne-a declarat că, pentru terenurile revendicate acum și pe care se află parcare publică, se vor da numai despăgubiri bănești, avînd în vedere că parcarea este domeniu public. Pentru terenurile pe care se află construite spații comerciale, se vor putea face renegocieri ale concesionărilor între foștii proprietari, care revendică acum terenurile, și cei care au concesionat aceste spații.
Cei doi foști proprietari, după ce au ajuns în audiență la Ministerul Administrației Publice, unde li s-a dat dreptate, au dat în judecată Primăria Bacău, pentru a-și recîștiga terenurile. Dacă și instanțele judecătorești le vor da cîștig de cauză, Nicolae Uricaru și Gheoghe Climescu vor trebui să primească fie terenul înapoi, fie o despăgubire de cîteva miliarde de lei. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns