Revoluția titularizărilor
• MEC a schimbat radical metodologia de mobilitate a cadrelor didactice • noua metodologie îi avantajează vizibil pe profesorii care sînt deja titulari, în timp ce proaspeții absolvenți de facultate riscă să rămînă fără posturi • concursul de titularizare a devenit concurs național unic, cu subiecte tip grilă
Ministerul Educației și Cercetării a decis să schimbe radical modul de organizare și desfășurare a concursului de titularizare. Acesta se va numi concurs național unic și va avea subiecte de tip grilă, singurele aspecte rămase în vigoare, comparativ cu anul trecut, find datele de derulare: 16 – 17 iulie. Subiectele de la concursul național unic vor fi, în premieră, de tip grilă, două treimi dintre cerințe urmînd să vizeze cunoștințele de specialitate și doar o treime se vor referi la metodologia de predare a disciplinei la care se concurează. Pînă acum raportul în cauză era de 50% – 50%. Corectarea lucrărilor se va face pe loc, de către supraveghetori, prin aplicarea grilei cu răspunsuri corecte, după modelul examenelor auto, în prezența a doi „martori” aleși dintre ceilalți candidați din sală. Totuși, candidații vor avea dreptul la contestații, care vor trebui soluționate în cel mult 48 de ore. „În cazul subiectelor grilă pot apărea diferențe de interpretare a cerințelor întrebărilor”, a explicat profesorul Constantin Năstac, inspector cu probleme de personal din Inspectoratul Școlar Județean (ISJ).
Repartizarea candidaților care au luat note peste 7,00 pe posturile vacante se va face pînă pe 22 iulie. În premieră absolută, lista va cuprinde și catedrele rezervate, titularizarea putînd fi făcută și pe acestea. Dincolo de acest aspect, modul de întocmire a listelor cu posturi vacante lasă loc interpretărilor, în condițiile în care ministerul a dat mînă liberă directorilor de școli care, înainte de a comunica posturile vacante, pot împărți orele libere profesorilor titulari de aceeași specialitate din școală, în sistemul plății cu ora. Inspectorul Năstac spune că încadrarea dascălilor dintr-o unitate de învățămînt va fi verificată și avizată de către Inspectoratul Școlar, ceea ce va împiedica abuzurile în ceea ce privește disiparea posturilor vacante prin împărțirea orelor către titularii din școală. Acesta a recunoscut însă, că „noua metodologie îi avantajează pe profesorii intrați deja în sistem și există riscul barării drumului spre titularizare a profesorilor tineri”.
Metodologia spune că repartizarea cu pricina se va face computerizat, însă acest lucru ar anula din start dreptul candidaților de a-și alege, în ordinea mediilor, postul dorit. Asta fără a mai aminti de nemulțumirile inerente unei situații în care, de exemplu, un concurent originar din Buhuși va fi reapartizat pe un post de la Podu Turcului. Candidații cu medii cuprinse între 5,00 și 7,00 vor putea fi repartizați, în perioda 3 – 10 septembrie, pe poturile rămase vacante, lista acestora urmînd să se completeze cu catedrele eliberate prin aprobarea concediilor fără plată. Acestea vor putea fi avizate de către Consiliul de Administrație al ISJ doar pînă pe 30 august. Candidații astfel repartizați vor încheia cu unitățile de învățămînt contracte de muncă pe perioade determinate, care pot merge și pînă la patru ani dacă se întîmplă să „prindă” postul unui parlamentar, de exemplu.
Refuzul unui post în caz de restrîngere poate duce la pierderea titulaturii
Metodologia de efectuare a pretransferurilor a rămas, în mare, neschimbată. Există, totuși, o modificare potrivit căreia dacă un post este dorit de mai mulți profesori cu același punctaj, acesștia își vor disputa întîietatea în cadrul concursul național unic. Inspectorul Constatin Năstac spune însă, că e foarte puțin probabil să apară o astfel de situație. În cazul restrîngerilor de activitate, Inspectoratul Școlar are obligativitatea de a asigura loc de muncă profesorilor titulari, dar dacă aceștia refuză oferta ISJ, își vor pierde calitatea de titular. Pînă acum, un dascăl avea dreptul la un refuz. Noua metodologie de mobilitate a personalului didactic elimină însă, în totalitate, noțiunea de detașare. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns