• facturile la agent termic vor putea fi plătite în tranșe egale, pe tot parcursul anului, în tranșe diferențiate în sezonul rece și în funcție de consumul efectiv • administratorii asociațiilor trebuie să opteze pentru una dintre cele trei variante propuse de Guvern prin Ordonața 5 • Termloc și CET au început deja să calculeze costurile pentru cele două noi sisteme de plată • noile prevederi ar putea fi aplicate din luna martie
Din luna martie, cele aproape 200 de asociații de proprietari din municipiul Bacău ar putea opta pentru un nou sistem de facturare. Ordonața 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinței, precum și a unor facilități populației pentru plata energiei termice prevede trei modalități de plată. Astfel, facturarea și plata energiei termice consumate ar putea fi făcută în tranșe lunare egale, pe întreaga perioadă a unui an. Cu alte cuvinte, indiferent că este iarnă sau vară, că se funizează căldură sau nu, locatarii plătesc același preț pentru agentul termic consumat pentru prepararea căldurii și a apei caldă. Avantajul este că în acest mod costul foarte mare al facturilor din lunile de iarnă va fi mai ușor de suportat, consumul mediu urmînd să fie determinat în funcție de consumul din anul precedent. O a doua opțiune este ca facturarea și plata să se facă în tranșe egale, stabilite diferențiat în perioada sezonului rece și în restul anului. Conform OUG 5/2003, perioada sezonului rece este considerată lunile noiembrie-martie. Cea de-a treia variată este cea practicată în prezent de asociațiile de proprietari, adică locatarii să plătească consumul efectiv de agent termic dintr-o lună. Actul normativ intrat recent în vigoare stipulează că începînd cu anul viitor, furnizorii de agent termic au obligația să accepte, la solicitarea titularilor de contract de furnizare a energiei termice, facturarea cele două noi variante prezentate mai sus. Totodată, Ordonanța mai stipulează că pentru perioada februarie-martie a acestui an, consumul mediu și consumul aferent sezonului rece se determină în funcție de consumurile înregistrate în anul 2002.
Date fiind noile prevederi, cele două societăți furnizoare de agent termic din municipiul Bacău au trecut deja la calcularea costului mediu anual și al costului realizat în lunile de iarnă și în afara sezonului. „De cîțiva ani tot încercăm să le explicăm celor de la asociații că realizarea unor costuri egale pe întreg anul calendaristic este mult mai avantajoasă decît plata efectivă a consumului. Noi nu am reușit să îi convingem pe administratori de avantaje, iar acum Ordonanța 5 nu face altceva decît să propună varianta prețului mediu ca pe o variantă de facturare. Este o măsură foarte bună, care avantajează atît locatarii, cît și furnizorii”, ne-a declarat Viorel Comănescu, directorul de exploatare al Termloc SA Bacău.
Și șefii de la CET consideră avantajoase propunerile de facturare pe care au dreptul să le aleagă asociațiile de proprietari, varianta cea mai bună fiind consierată, la fel ca și la Termloc, cea a repartizării acelorași costuri pentru întreg anul calendaristic. „Am trecut deja la realizarea calculelor pentru stabilirea prețului anual și cel din sezonul rece. Sperăm ca în zilele următoare să le putem oferi asociațiilor datele, pentru a alege varianta cea mai bună”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET SA Bacău.
Cele trei noi modalități de facturare și de plată ar putea intra în vigoare încă din luna martie. Pînă atunci, însă, administratorii vor trebui să afle care sînt cele mai avantajoase oferte pentru locatarii pe care îi reprezintă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns