• consilierul județean Ștefan Talambă crede că firmele de transport au fost desemnate pe ochi frumoși • directorul Direcției Agricole spune că este o acuză gratuită
Îngrășămintele gratuite destinate țăranilor care au mai puțin de 2,5 ha în extravilanul localităților a aprins dispute nu atît pe fondul măsurii, cît pe modul în care se distribuie acestea. Într-un fel, acest fapt nu este chiar surprinzător. Inițial, Direcția Generală pentru Agricultură și Industrie Alimentară Bacău a mers pe ideea de a avea șase centre la nivel de județ. Ulterior, s-a optat pentru crearea de centre de distribuție în fiecare comună. Pentru aceasta, era nevoie de firme cu capacitate de transport, care să ducă îngrășămintele de la combinatul Sofert – care le produce – la destinație. Cele trei societăți comerciale desemnate la nivelul județului au fost Romagria și Cerealcom Bacău, precum și Agroben Benești. Faptul că actul normativ care instituie acordarea ajutorului în fertilizanți nu impune o procedură anume de desemnare a transportatorului a generat întrebări asupra criteriilor după care au fost alese aceste societăți.
Alegerea transportatorilor a rămas la latitudinea producătorului
Atunci cînd a emis Ordonanța nr. 518, Executivul nu a impus modul în care acestea trebuie să ajungă la destinatari. Inițial, DGAIA Bacău s-a gîndit la șase centre fixe. Dar s-a ajuns la concluzia că nu este cea mai fericită soluție. „Nu putea veni țăranul de cine știe unde cu căruța după îngrășămînt la Bacău” – a spus Ioan Melinte, directorul general al instituției. Atunci s-a mers pe ideea creării unor centre la nivel de comune, unde locuitorilor le era mai ușor să ajungă. Pentru aceasta, era nevoie de transportul fertilizanților în teritoriu. Sofert a ales cele trei firme de mai sus, cu care conducerea DGAIA a fost de acord. „Ne-am gîndit la faptul că este vorba de firme din agricultură, care sînt implicate și în producție – spune directorul Melinte – și au mijloacele de transport necesare”. În prețul fiecărui sac de 50 de kg de îngrășămînt – 410.000 de lei, intră și transportul, adică 20.000 de lei/sac. Dacă tot programul pentru județul Bacău se va realiza, țăranii ar primi 13.000 de tone de fertilizant. Cu alte cuvinte, transportul lor ar însemna o sumă totală de circa 5,2 miliarde de lei.
Consilierul Ștefan Talambă consideră că agreerea transportatorilor s-a făcut pe criterii politice
Consilierul județean Ștefan Talambă, membru PNȚCD, fost director al Oficiului Județean de Consultanță Agricolă, este de altă părere: „Este vorba de bani publici, așa că vreau și eu să știu cum s-a ajuns la aceste trei firme. Este oare o întîmplare că toți cei care le conduc sînt din partidul de guvernămînt? Poate mai erau și alții interesați”. În opinia sa, un argument în plus este faptul că Agroben este firma pe care a avut-o șeful DGAIA. Opiniile sale au avut darul să-l irite pe mai-marele agricultorilor băcăuani. „Nu mai am nici o implicare în Agroben – a declarat, vizibil supărat, Ioan Melinte. Mi-am dat demisia din toate funcțiile și se poate verifica ușor că nu mai sînt deloc în firmă. Dar asta nu înseamnă că de acum orice activitate este închisă pentru ei. Au mijloace de transport și nu se îmbogățesc cu aceste îngrășăminte, pentru care trebuie să meargă 200 de kilometri dus și întors. Nu trebuie uitat că mai duc produsele și în alte comune din jur”.
Șeful DGAIA a mai spus că nu i-a dat nimeni ordin, de la partid sau din altă parte, să desemneze o firmă anume, dar cînd Sofert i-a prezentat lista le-a aprobat pentru că sînt din domeniu. Mai mult, a avut chiar mici neînțelegeri cu Cerealcom – patronată de vestitul holding InterAgro, din care face parte și Sofert -, pentru că a chemat țăranii din Hemeiuși să ia produsul de la silozul din Bacău. „Sîntem în lege – a mai spus șeful agricultorilor. Nu am favorizat pe nimeni, oricine putea veni să vadă ce vrem. Este drept că nu am vrut firme de buzunar, despre care nu știm nimic. Dacă aceste îngrășăminte se pierdeau pe cine știe unde, ce ne-ar mai fi întrebat atunci domnul Talambă?”
Pînă acum, în jur de 30 de comune au primit măcar o mașină de fertilizanți. Distribuția lor depinde însă de producția Sofert. Combinatul băcăuan are arondate alte cinci județe din Moldova. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns