Dan POPA
I-am întîlnit într-o seară în fața unui mare magazin de mașini de spălat, tv-uri, aspiratoare și frigidere. Priveau cu oarecare interes un computer – fost sistem de vîrf al anului trecut sau al precedentului. Prețul lui era undeva între opt și zece milioane, iar viteza procesorului de circa 1GHz. Ei erau doi oameni ai zilelor noastre, parcă trecuți de 40 de ani. Am privit și eu cu ei cutia frumos colorată din vitrină și am îndrăznit să-i întreb, politicos, la ce le-ar trebui. Domnul m-a privit mirat și mi-a răspuns aproape agresiv. După opinia lui, faptul nu mă privea. Totuși m-am simțit obligat să-i explic că oricine are dreptul să cumpere un calculator de cinci – zece ori mai puternic decît ceea ce i-ar trebui, cu un disc hard de cinci – șase ori mai mare decît îi trebuie și din toată achiziția să folosească o putere de calcul de vreo 10-15%, jucînd solitaire – cunoscutul joc de cărți pe calculator – sau scriind vreo lucrare de diplomă vărului de-al doilea. Încetul cu încetul, mai ales că auzeau vorbindu-se de banii lor, interlocutorii mei s-au arătat ceva mai puțin supărați că-i deranjasem, ba chiar mai comunicativi. Aveam să aflu de la ei că doamna, profesoară la o școală din oraș unde printre altele „butona” și un Pentium cu viteza procesorului la 133MHz, ar fi vrut un calculator pentru tehnoredactare. Necazul este că puțină lume știe să aleagă corect un calculator, iar a lua unul scump cu speranța că va fi și bun nu e totdeauna o presupunere corectă. Cum comercianții nu doresc să facă lumină în aceste probleme, ne vedem noi în situația de a destăinui cîteva dintre secretele alegerii unui calculator.
Am pus alături, într-un dialog imaginar, părerea vînzătorului (Vînz) și cea a cunoscătorului (Exp). Cea dintîi va fi mai subiectivă sau mai costisitoare.
Vînz: Luați cel mai rapid calculator ca să aveți ce face cu el. La anul vor apărea alte programe, veți dori poate să ascultați muzică și cîte altele. Vă trebuie cel mai rapid calculator.
Exp: Un calculator este o investiție care se face cu un anumit scop. Cumpărați cel mai ieftin și mai lent calculator cu care vă puteți atinge scopul.
Vînz: Pentru a asculta muzică vă trebuie un hard disc mare și un procesor rapid.
Exp: Puteți asculta muzică de pe CD-uri cu orice rablă de calculator (inclusiv cu un 486 sau 586 cu memorie de 16MB). Dacă muzica este pe CD-uri, nu vă trebuie neaparat o unitate CD-ROM rapidă, cît una rezistentă, fiabilă.
Vînz: Pentru a asculta muzică în format electronic (mp3) se folosește puternic procesorul.
Exp: Dacă renunțați la jocul de lumini al programului Winamp (cel mai popular program pentru redarea muzicii în format mp3), un computer Pentium la 133MHz este arhisuficient. Se poate asculta muzică în format MP3 chiar și pe un 486 sau 586, dar trebuie niște programe mai vechi, ceva mai greu de găsit.
Vînz: Merită să luați un computer bun pentru a vedea filme.
Exp: Un doritor de filme care are de cheltuit 10-20 de miloane poate foarte bine opta pentru tehnologia video tradițională, VHS. Doar cu vreo cinci-șase milioane își poate cumpăra și „player” și „recorder” video. Iar casetele video sînt mai fiabile decît CD-urile. Plus că folosirea computerelor la vizionat filme de pe CD sau hard-disc uzează puternic unitatea CD-ROM sau hard discul. Cei care au venit la mine cu hard-discurile stricate datorită vizionării de filme știu cum stau lucrurile.
Vînz: Programatorii folosesc și cumpără de la noi computere rapide. Dacă copilul dvs. învață programarea, cumpărați-i un computer puternic.
Exp: Mediile de programare moderne nu consumă resurse foarte multe. Programarea se poate învăța și pe un 486, 586 sau Pentium la 120-133-166MHz. Doar profesioniștii folosesc computere rapide, deoarece în cursul dezvoltării unui program îl compilează de zeci sau sute de ori și cu un computer rapid reduc acest timp.
Vînz: Cu cîți mai mulți MHz (megahertzi) are procesorul, cu atît este mai bine.
Exp: Cu procesor rapid și puțină memorie, computerul va merge mai încet deoarece îndată ce memoria e plină începe să scrie datele pe discul hard, care e mult mai lent ca memoria. Mai bine alegeți un procesor ceva mai lent și mai ieftin și cît de multă memorie vă ține punga (de 2-4 ori mai mult decît vi se oferă). Obțineți un sistem de calcul mai echilibrat și mai stabil, și feriți și discul hard de uzură suplimentară, deci măriți fiabilitatea întregului sistem.
Vînz: Computerele noi sînt mai durabile.
Exp: Din noiembrie anul trecut a scăzut la majoritatea producătorilor garanția la hard-discuri, de la trei la un an. În realitate, sistemele mai vechi, dar de marcă (Compaq, Hp, Dell, IBM, Siemens, Digital etc) ce pot fi găsite la second hand, sînt adesea mult mai fiabile. Am văzut nu o dată IBM-uri vechi de zece ani, folosite intensiv în toți acești ani, care funcționau încă, și nu oricum, ci perfect.
Vînz: Acest hard disc este impecabil.
Exp: Să formatăm din nou acest disc sub ochii mei, folosind această dischetă DOS. Știu că se pot face formatări care ascund defectele.
Vînz: Acest hard-disc are o capacitate de… urmează o cifră impresionantă.
Exp: Un kbyte are 1024 de bytes. Ceea ce permite vînzătorului să vă dea în realitate un hard disc mai mic decît scrie pe etichetă, fără să observați. Cu un program de test sau cu o dischetă de LINUX puteți afla date exacte despre capacitatea hard-discului.
Vînz: Pentru scris texte cu un procesor modern de texte vă trebuie un computer rapid. Procesoarele de texte ocupă mult spațiu pe discul hard, sute de megabytes.
Exp: Un procesor de texte ca AbiWord (care ocupă 6-8 MByrtes, deci nu sute) este suficient pentru scrierea acestui articol pe care îl aveți în față. Mai este și gratuit, oferit conform GNU GPL (Licență generală publică), deci nu încălcați legea copiindu-l și folosindu-l.
Vînz: Cumperi ieftin, achiziționezi în rate mai mici ca factura dvs. telefonică. Avans zero.
Exp: La rata dobînzilor actuale (cam 28%) riscați să plătiți computerul dublu sau chiar mai mult. Total păgubos. Dacă nu puteți plăti toți banii odată, cumpărați pe rînd, împărțind computerul în trei sau mai multe părți: tastatură și filtru pentru monitor, unitatea CD-ROM, monitorul și apoi computerul propriu-zis, fără CD-ROM. Ordinea recomandată este exact aceasta. Atenție, ca CD-ROM pe care l-ați cumpărat deja să se poată monta în noul computer, să funcționeze.
Vînz: Luați un computer puternic, să-l folosiți mulți ani.
Exp: Luați cel mai lent (deci ieftin) computer cu care vă faceți treaba. El se va amortiza mult mai repede. Restul de bani îi puneți la bancă și la anul veți putea cumpăra alt computer, mai rapid, dacă veți mai dori.
Vînz: Cumpărați întotdeauna computere de la magazinul nostru.
Exp: Cumpărați întotdeauna cel mai ieftin și mai fiabil computer cu care vă faceți treaba. Dar să știți dinainte ce veți cere de la el!
Vînz: Vă sfătuim noi ce computer să alegeți.
Exp: Căutați un coleg sau prieten care folosește computerul la același lucru la care vreți să-l folosiți și dumneavoastră și luați un computer similar, cu mai multă memorie sau cu vreo 10-20% mai rapid. E de ajuns.
Lasă un răspuns