Băcăuanii sînt mari amatori de artă autentică. Expozițiile de pictură, fie că sînt ale unor consacrați în ale genului, fie că sînt semnate de creatori amatori, se bucură de un real succes. Despre o astfel de manifestare a ținut să ne scrie colaboratorul nostru, inginerul Viorel Giurgiu. Pe Ion Măric îl cunoscusem mai de mult și îl apreciasem pentru darul de a ști să zugrăvească viața românului trăitor la sat, în toate ipostazele ei. Și, totodată, de a zugrăvi cu măiestrie natura, dar nu tratată izolat, ci legată strîns de viața omului. În aceste ipostaze l-am reîntîlnit, zilele acestea, la galeriile Arta ale filialei locale a Uniunii Artiștilor Plastici, pe simezele căreia a expus un număr impresionant de lucrări realizate într-o largă varietate tematică și cromatică. Nu voi detalia pentru a nu le răpi vizitatorilor plăcerea de a descoperi ei înșiși acest mirific univers. Voi consemna, aici, doar opinia poetului Octavian Voicu: „Bacăului i-ar trebui două muzee pentru pictură; unul pentru Ilie Boca, altul pentru Ion Măric”. Îmi exprim și o părere personală: în viziunea mea, Ion Măric este un Ion Creangă al picturii. Iar, prin prodigioasa lui creație, ne îndreptățește să spunem că lucrările sale sînt în primul rînd artă și abia după aceea artă naivă. (ing. Viorel Giurgiu).
Regulile sînt pentru toți, sau doar pentru unii?
Vasile Aiordăchioaiei, pensionar petrolist, Moinești: Asociația de proprietari din care fac și eu parte m-a somat să mă prezint la casierie pentru a achita la zi debitele datorate serviciilor de care am beneficiat, dar și să plătesc penalitățile de întîrziere, în valoare de cîteva sute de mii de lei, calculate la sumele restante din lunile anterioare. De acord că trebuie să plătesc, dar eu îmi pun întrebarea: de ce doar unii sînt obligați la aceste penalități, în timp ce alții stau bine mersi? Nu trebuie să li se aplice tuturor același regim, în funcție de vina pe care o au?
Redacția: Dumneavoastră, domnule Aiordăchioaiei, aveți dreptate, în principiu. La vină egală, tratament identic. Datele oferite nouă, telefonic, sînt însă insuficiente pentru a vă da un răspuns foarte exact. Nu precizați numărul asociației, adresa, numele președintelui și al administratorului, pentru ca și noi să avem pe cine întreba despre cazul relatat. De asemenea, ar fi fost bine să ne prezentați și cîteva cazuri de proprietari penalizați, dar și dintre cei „trecuți cu vederea” din considerente pe care nu avem cum să le cunoaștem. Desigur, nu e tîrziu nici acum. Cazul nu e închis. Vă așteptăm cu detalii. (Rubrică redactată de Florin Dunăreanu)
Lasă un răspuns