• drumarii au fost puși la încercare din nou de ultimele zvîcniri ale iernii • la Poina Sărată, trei microbuze au derapat și au blocat drumul • în zona de munte, zăpada a ajuns pe carosabil pînă la șase centimetri
Drumarii și conducătorii auto au fost puși din nou la încercare de iarna care nu se mai dă bătută. Cînd afară de abia a început să se încălzească și băcăuanii se gîndeau deja la hainele de primăvară, iarna și-a făcut din nou simțită prezența. În cursul nopții de sîmbătă și duminică dimineața, ninsoarea s-a dezlănțuit, lucru care i-a scos din baze pe drumari . Ei au intervenit mai ales în zona de munte, unde ninsoarea a fost mai densă și a existat tendința să se depună în strat mare. Zăpada a adus și evenimente de trafic nedorite. Drumul național 11, Bacău – Brașov a fost blocat pentru mai bine de 15 minute de trei microbuze care au derapat și s-au ciocnit între ele. „Evenimentul rutier s-a produs în dreptul localității Poiana Sărată, din cauza neadaptării vitezei la condițiile de iarnă. Cele trei microbuze s-au pus de-a curmezișul drumului și au blocat circulația. Echipajele nostre au sosit la fațăa locului și împreună cu poliția au restabilit circulația”, ne-a declarat Sorin Leahu, inginer șef secție la Secția de Drumuri Naționale Bacău.
Pe DN 11, drumarii care au în administrare sectoarele de drum național ale județului au intervenit cu utilaje cu lamă și răspînditoare de material antiderapant pentru dezăpezire. Cele mai afectate porțiuni au fost Bacău – Onești și Onești – Poiana Sărată, unde startul de omăt de pe carosabil a atins peste șase centimetri. Un utilaj cu lamă a intervenit și pe DN 12A, între localitățile Comănești și Ghimeș. Și pe DN 2, Adjud – Bacău – Roman s-a circulat în condiții de iarnă. „În zona de munte, unde precipitațiile au fost mai intense, echipajele noastre patrulează pentru că aici există riscul ca stratul de zăpadă să se depună”, ne-a mai spus Sorin Leahu. La Secția de Drumuri Naționale Bacău se mai găsesc 50 – 60 metri cubi de amestec de sare și nisip, care, după spusele inginerului șef Leahu, ar fi suficiente pentru cele cîtva zile în care meteorologii mai anunță ninsori.
Drumarii care au în administrare porțiunile de drum județean din județ au stat liniștiți la această întoarcere a iernii. „Noi intervenim numai la solicitarea Consiliului Județean Bacău. Comandamentul de iarnă și-a încetat, conform graficului, activitatea, dar, dacă vremea se înrăutățește și intervenția noastră este absolut necesară, echipele de lucrători vor fi convocate imediat. În dimineața de ieri, Vespasian Galan, șeful Seriviciului de Drumuri din cadrul Consiliului Județean a mers în teren pentru a vedea care este situația și ne-a spus că nu este necesară intervenția nostră”, ne-a declarat Ștefan Șerbu, director la SC Drumuri Județene SA Bacău. Pe drumurile județene stratul de zăpadă a atins peste cinci centimetri, dar pentru că zăpada avea consistență mare de umiditate s-a topit imediat. În cazul în care vreme continuă să se înrăutățească, în bazele societății băcăuane care are în administrare drumurile județene se mai găsesc din stocul de iarnă circa 250 de tone de material antiderapant.
Ninsoarea nu a afectat circulația autobuzelor din municipiul Bacău și nici oraul curselor intrajudețene. Trenurile care sosesc în Gara Bacău nu au avut întîrzieri, iar cursele de călători de pe Aeroportul Bacău au aterizat și decolat conform traficului. Meteorologii anunță precipitații sub formă de ninsoare pînă marți, iar drumarii și polițiștii avertizează că, în condițiile în care vremea se răcește brusc, pe parcursul nopții există riscul apariției poleiului. (Fl. C., C. T.)
Lasă un răspuns