Eugen VERMAN
Bătrîna se oprește în fața vitrinei cu bunătăți din carne și se minunează. „Cum, maică, eu postesc. Salamul ăsta nu-i pentru mine. Să vină Sfintele Paști!”. Asta îi spune fetei care o îmbie să cumpere din acele bunătăți. Fata scoate din vitrină un parizer și îl dă tînărului care e cu bătrîna. „Citiți-i dumneavoastră. Că pe mine nu mă crede”. Tînărul ia parizerul și-i citește bunicii: „Parizer vegetarian. Fără colesterol. Conține: proteine din soia, ulei vegetal, amidon.” „Da’, parcă, înainte de ’89 – își amintește bătrîna – se spunea că salamul cu soia nu-i bun…”. Tînărul e prea tînăr să-și amintească. La fel și fata care vinde. Bătrîna mai chibzuiește preț de o jumătate de minut și-i zice nepotului să-i cumpere parizerul. Prețul – 35.000. După care stă și mai privește în galantar. Ce o nedumerește e tocmai prețul. Vede că, de pildă, cîrnații vegetali costă 116.000 kilogramul, preț identic cu cel al cîrnaților oltenești, iar prețul crenwurștilor vegetali e 124.000 de lei, în timp ce prețul celor „normali” e numai 90.000 de lei. „Cum, carnea e mai ieftină decît soia?”, întreabă ea contrariată. O lămurește un domn cam de vîrstă apropiată: „Păi, sîntem în Postul Mare, mamă. Produsele astea sînt, acum, la mare căutare, așa că nu-i de mirare că negustorii au ridicat prețul. După Paști, mai mult ca sigur, prețul va da înapoi, pentru că astea nu o să se mai caute”. Ei, ăsta-i comerțul, gîndește bătrîna și se minunează mai departe. Aici, în galantarul unui magazin din Piața Centrală a Bacăului, vede și pîrjoale vegetariene, și salam din soia, și carne din soia, și jambon din soia, și perișoare. Pleacă încîntată și, cum spuneam, nedumerită, iar cînd ajunge acasă caută cartea aceea de Jean Valnet, tipărită în 1986, și citește despre Soia o mulțime de minunății. Află că Soia e originară din Asia și că a fost aclimatizată în Europa – Franța – în 1739. În 1962, M.H.Vergnaud, secretar general al Institutului agricol și industrial al Soiei, din Paris, a servit unor invitați, un meniu compus din pîine, fidea, file, rinichi cu maioneză, perișoare, escalop, jambon fiert în aburi, soteuri, germeni în salată, prăjitură și cafea – toate din soia. Acum știe că Postul Mare îi este asigurat.
Lasă un răspuns