Un pensionar băcăuan se consideră zi de zi „BinLadenizat”, adică terorizat de diversele posturi românești de televiziune, cu toate că plătește cu vîrf și îndesat recepția programelor acestora. Iată ce ne scrie despre acest fenomen:
„Stimată redacție,
În vederea lămuririi actelor de stresare zilnică a gîndirii libere a oamenilor de către diversele posturi de radio și televiziune cu impact total și imediat asupra publicului, consider necesare unele precizări: în primul rînd, nu doresc prin acest articol să jignesc, ci să trag un semnal de alarmă asupra fenomenului de stres și endostres ce ne apasă permanent cînd venim în contact direct cu informațiile din mass-media. Pe fiecare dintre noi, Dumnezeu l-a hărăzit cu putere vizionară și nu le putem lua acest drept dacă dorim să fim toleranți și cu pretenții de credincioși. Consider că ziarele, presa în general, au avut epoca lor de vîrf, apoi a început să se atenueze ca urmare a celei de a doua revoluții tehnico-științifice, cînd mintea omenească, prin fizicienii ei, a creat materialele semiconductoare (diode, tranzistori, cipuri, circuite integrate și alte componente). Locul societății industrializate va fi luat de societatea științifică a omenirii, care va fi tot mai electronizată, informatizată, robotizată, cibernetizată dar, totodată, umanizată, globalizată.
După cum vom observa, ne apropiem cu pași repezi de roboții inteligenți-senzoriali și nu sîntem departe de timpul cînd mașina va înțelege dorințele și spusele omului. Dar, să nu scăpăm din vedere și limitele microelectronicii, cînd raza de lumină (fotonică, cu viteza de 300.000 km/s) va fi prea groasă în tehnologia obținerii microprocesoarelor. Cu alte cuvinte, „nu omul să fie în serviciul tehnicii, ci tehnica în serviciul omului” pentru a pune în valoare dezideratul ce frămîntă democrațiile de peste 4.000 – 5.000 de ani, precum „orice progres tehnic să ducă la progresul economic și, de aici, la cel social”.
Pe baza celor afirmate, se observă că societatea viitorului va fi tot mai informatizată; la ea își aduce, deocamdată, contribuția și presa, care pe nedrept și în necunoștință de cauză își arogă dreptul de a fi a patra putere în stat. Justificarea afirmației derivă din legile teoriei informației, emise prima dată de un român, pe numele său Odobleja și, apoi, vine un american, teorie prin care ambii au permis ca astăzi aceasta să fie măsurabilă în „biți pe secundă”. Mai pe scurt, asta înseamnă că o pagină de ecran al oricărui televizor aduce aproximativ 10.000 de biți pe secundă informații, pe cînd o pagină de ziar, lecturată, aduce cîteva sute (mii) de biți în 25-30 de minute, fără să luăm în calcul partea entropică redundandă. Numai din această comparație simplă se deduce colosala diferență dintre televiziune și presa scrisă, din care cauză ne așteptăm în viitor la o și mai accentuată lipsă de apetit pentru ziar, oricît de scandaloase ar fi acestea. Ce mai, sînt redundande, iar o pagină purificată pe un computer s-ar rezuma la una sau două fraze, restul constituind balastul.
Dacă sîntem atenți la vizionarea filmelor SF nu vom observa nici o pagină de ziar în fața cosmonauților, ci numai computere și ecrane (monitoare) de afișaj și vizionare, acesta este viitorul și nu expresia zilnică pe TV Realitatea: „ziariștii fac viața grea unora pentru a ușura viața altora”. Acest slogan se aplica pe vremuri de către brutele totalitare și tiranice în vederea ațîțării unora contra altora, pentru ca beneficiarii să le rîdă în față și să ne ia banii. Îmi cer scuze pentru această părere și, indiferent ce vor crede alții,eu rămîn la ea și-mi pare rău de stresul la care sînt supuși zi de zi, și nu numai. (…) Cît privește întrebarea „cine sînt BinLadenii României și de ce ne terorizează la fiecare apariție pe ecranele televizoarelor” urmează, promit să revin. (Vasile Tudose, inginer militar, pensionar, Bacău).
Nota red.: Vă publicăm această scrisoare, deși nu împărtășim toate punctele dumneavoastră de vedere exprimate mai sus. Presa, ca mijloc de exprimare a ideilor, opiniilor etc, dar și de informare asupra evenimentelor la zi, nu este condamnată la neființă. Ne așteptam să argumentați cu fapte acțiunea stresantă pe care o acuzați și pe care televiziunile românești o susțin prin programele lor. Oricum, am reținut și cîteva puncte de vedere interesante în scrisoarea de mai sus. Ele, de fapt, „au băgat” textul în ziar. Vă mai așteptăm.
Lasă un răspuns