Apropierea sărbătorilor de Paști înseamnă, pentru creștinul de rînd, și grija pentru procurarea mielului care va fi pus pe masă în noaptea de Înviere. În acest an, autoritățile sanitar veterinare au înaintat deja adrese în care se spune că tăierea mieilor se va face numai în abatoare sau în locuri special amenajate de administrațiile piețelor. În județul Bacău sînt autorizate șase abatoare pentru tăierea mielor: Agricola Internațional, în comuna Nicolaie Bălcescu societatea Nicbac, Tiberias în comuna Răcăciuni, Titela Com din Buhoci, Carmen din Oituz și Bunghez din Onești. „Mieii se pot valorifica în piețe, în spații special amenajate. În orașul Bacău se pot vinde în Piața Sud, în Piața Miorița și în Piața Centrală la boxa producătorului. La fel și în piețele din Tîrgu Ocna, Onești, Comănești, Moinești și Buhuși”, ne-a declarat medicul veterinar Gheorghe Vlad, șeful Serviciului de igienă al Direcției Sanitar Veterinare Bacău.
Pentru ca din punct de vedere sanitar să fie totul în regulă, medicii veterinari recomandă ca mielul sacrificat să aibă cel puțin 21 de ziel. „Sub această limită carnea este fetală și icterică și este toxică pentru consumul uman”, ne-a mai spus Vlad. De asemenea, carcasa trebuie să aibă peste cinci kilograme și să poarte ștampila ovală care atestă faptul că a fost verificat din punct de vedere sanitar veterinar.
În această perioadă se vor efectua controale mixte ale unor echipe formate din medici veterinari, inspectori ai Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor, primăriilor, lucrători de poliție în piețe, tîrguri și alte locuri amenajate și autorizate pentru sacrificarea mieilor pentru a se evita valorificarea în lucul cărnii de miel a altor specii de animale, ușor confundabile cu mieii. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns