Vasile Curelaru, funcționar, Bacău: Chiar dacă sîntem foarte aproape de această mare săbătoare creștină, care este Paștele, am constatat că unele instituții băcăuane și salariați ai acestora nu prea au nimic în comun cu cele sfinte și cu respectul față de om și problemele lui. Concret: în urmă cu două zile m-am dus în Piața Mioriței cu intenția de a-mi cumpăra un miel. Prețurile – destul de mari, între 80.000 și 90.000 de lei kilogramul, dar nu le iau în discuție, asta-i oferta, astea-s condițiile, îți convin – cumperi, nu – treci mai departe. Altceva mă nemulțumește: pentru a mai scoate un ban în plus, unii salariați ai Administrației piețelor s-au gîndit să instituie și o taxă asupra mielului, pentru fiecare exemplar vîndut producătorul fiind obligat să achite 40.000 de lei. Bani pe care, se înțelege, țăranul respectiv și-i va recupera de la cumpărători, mărind prețul cărnii. Pînă la urmă, măsura respectivă se sparge tot în capul nostru, al celor ce ținem de fapt piața. Vă întreb și, prin intermediul ziarului dumneavoastră, îi întreb și pe cei care vin cu astfel de idei: este legal să se procedeze astfel? Cît despre moralitatea unei asemenea măsuri nu cred că ar mai fi ceva de comentat.
Hingherii „fac legea”!?
De o bună bucată de vreme (aproape un an de zile), Grădinița nr. 41 (fostă IMU) din Bacău (strada Costache Negri nr. 1), se află sub asediul permanent al hingherilor, care „fac legea” în materie de populație canină. Ei și-au stabilit în zonă un fel de cartier general de unde supraveghează tot ce se întîmplă în curtea instituției respective și iau „măsuri operative” după bunul lor plac. Pentru a fi și mai la obiect, trebuie să spunem că li s-a cășunat, nu se știe din ce motive, pe cei trei cîini care asigură paza și protecția celor peste 180 de copii ce frecventează grădinița. În treacăt fie spus, aceasta nu are încadrat nici un paznic care să presteze un astfel de serviciu. Exemplarele canine sînt în întreținerea unei părți a personalului de aici, care le asigură, din venitul propriu, hrana de fiecare zi. Pe deasupra, a fost obligat în două rînduri să achite, tot din propriile buzunare, sume consistente pentru recuperarea patrupedelor abuziv sechestrate: 386.000 de lei (prin declarația-angajament nr. 23 din 5 iunie 2002) și 350.000 lei (declarația-angajament nr. 52 din 6 noiembrie 2002), bani încasați, conform precizărilor exprese din cele două documente, drept taxe pentru efectuarea operațiunilor de castrare, cheltuieli medicale și de întreținere. Care servicii nu au fost efectuate. Așadar, pentru ce s-au încasat acei bani și ce destinație au luat ei? Atunci cînd li se cer explicații pentru comportamentul și măsurile lor abuzive, hingherii cu pricina fac uz de calitatea lor de angajați ai Primăriei și amenință cu amenzi de 10.000.000 de lei pentru toți cei care au „îndrăzneala” să-i întrebe de atribuțiuni, de lege și de abuzuri. Cel mai recent caz de acest fel s-a întîmplat luni, 14 aprilie a.c., cînd aceeași echipă „de șoc” a pătruns în curtea grădiniței, a prins animalele și a cerut, conform obiceiului, taxele pentru serviciul de ecarisaj. Practic, acești oameni au instituit o stare de teroare pentru unii dintre angajații grădiniței, care nu mai știu cum să procedeze pentru punerea la punct a agresorilor. Cei care ne-au semnalat această stare anormală de lucruri se întreabă și, de asemenea, ne adresează întrebarea: pe acești oameni chiar nu-i poate pune nimeni la punct?
Semnalînd cazul, îl aducem în atenția serviciilor de specialitate ale Primăriei Bacău, datoare să ia măsuri cu adevărat în spiritul legii, dar și să aplice sancțiunile disciplinare de rigoare împotriva acestor salariați, care nu numai că afectează imaginea instituției care le plătește salariile, dar creează și o stare tensionată în rîndul unor oameni care au doar „vina” de a rezolva ceea ce alții nu o fac, cu toate că au atribuțiuni de serviciu clare și imperative. (Rubrică redactată de Florin Dunăreanu)
Lasă un răspuns