Convingerea că bogăția este, în cele din urmă, a celor săraci, aparține unui băcăuan, Valeriu Tanasă, care, după propria-i mărturisire, tot ce se întîmplă în ziua de azi nu este altceva decît o degradare a relațiilor inter-umane, o răsturnare extrem de periculoasă a scării valorilor din societate. În scrisoarea pe care ne roagă să o publicăm, acesta și-a propus să adreseze un „apel creștinesc către bogații păcătoși și oamenii lăudăroși”:
„Deplîng trăsătura românilor de a ridica în slăvi pe cei bogați, nedrepți și păcătoși. Acest reflex este irațional și conduce la degenerare morală. Lauda este o expresie a voinței omului, noi însă știm că voința noastră este contrară voinței Domnului Dumnezeu, contrară curgerii spre perfecțiune a Universului.
Un lucru este clar: sîntem egocentriști, ucidem în fiecare clipă Adevărul, așezîndu-ne în locul acestuia, crezîndu-ne superiori și astfel această formă de reflexie negativă ne transformă în viermi verticali. Nimic nu este mai respingător în fața divinității și a oamenilor credincioși ca omul lăudăros. Iată o pildă: un om are un salariu de 15.000 de dolari și afirmă: „Sînt un om de valoare”. Un altul are 60 de dolari. Ce mai poate spune? Sigur că tace. Această tăcere este o virtute ce poartă pecetea răbdării. Eu, dacă judec acum pe acești doi oameni, sînt vrednic de moarte. Sigur că sîntem martorii unei inegalități sociale înspăimîntătoare și este cazul să luăm o atitudine rațională inspirată de Invățătura Creștină.
Bogații timpului acestuia au o mare vină. Ei nu se mulțumesc să exploateze munca altora, dar se mai consideră și persoane morale. Acești bogați formează o lume moartă pe care nici Căința nu o mai poate salva. „Cine iubește banii, nu se va sătura de ei”. „Cine iubește banii, urăște oamenii”.
Toate războaiele, revoluțiile, bolile cumplite își găsesc justificarea în dorința de îmbogățire a omului. Alături de bogați trăiesc oameni nenorociți și ei sînt aceia care le-au luat ultima bucată de pîine. Rog să înțeleagă toți bogații că ce au adunat nu este al lor, fiindcă nimeni cînd s-a născut nu a adus ceva pe pămînt. Bogăția dumneavoastră este rodul asupririi celor săraci care vă înconjoară. Treziți-vă, domnilor, fiindcă destinul dumneavoastră este amenințat”. (Valeriu Tanasă, Bacău)
Lasă un răspuns