• în schimb, la bugetul asigurărilor sociale s-a încasat mai puțin cu peste 100 de miliarde de lei decît era programat • anul a început bine pentru bugetul de stat, pentru care s-a încasat cu aproape 198 de miliarde de lei decît s-a cheltuit
În lunile ianuarie și februarie ale acestui an, județul Bacău a cheltuit mai puțin decît a colectat din taxe și impozite, conform unui raport privind execuția bugetului consolidat al județului dat publicității de Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău. Elena Voicu, directorul Direcției Județene deTrezorerie din cadrul DGFP Bacău, informează că „execuția de casă la finele lunii februarie 2003 a scos în evidență că, pe total bugete – de stat, al asigurărilor și locale – s-a înregistrat un excedent de 150,2 miliarde de lei”. Această situație a fost determinată de un ritm mai lent de realizare a cheltuielilor, dar și de sumele mai mici alocate pentru plata dobînzilor. Încasările la veniturile bugetului consolidat s-au ridicat, în primele două luni ale anului, la 1.541,1 miliarde de lei, iar plăți s-au efectuat doar la nivelul a 1.390,9 miliarde de lei. Pe componente ale bugetului consolidat al județului, bugetul de stat a înregistrat un excedent de 197,8 miliarde de lei (cu încasări la DGFP de 561,6 miliarde de lei), bugetele locale, un excedent de 52,7 miliarde de lei (cu venituri de 544,4 miliarde de lei și plăți de 491,7 miliarde de lei).
Colectarea contribuțiilor pentru asigurări sociale (pensii, șomaj etc.) este în continuare deficitară, cu încasări de 435,1 miliarde de lei și plăți de 535,4 miliarde de lei, rezultînd un deficit de 100,3 miliarde de lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, colectările din impozitul pe profit au crescut cu aproape 85 la sută la sută, mai ales datorită faptului că în acest an impozitul pe profit aplicat exportatorilor este de 12,5 la sută, mai mare cu 7,5 la sută decît anul trecut. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns