• primarii și viceprimarii, consilierii județeni și locali, funcționarii publici și magistrații mai au la dispoziție doar două săptămîni pentru a-și depune declarațiile privind incompatibilitățiile prevăzute de Legea anticorupție • mai bine de jumătate dintre consilierii județeni și locali, în principal din marile orașe ale județului, vor trebui să aleagă între afaceri și funcție
Doar două săptămîni mai au la dispoziție aleșii băcăuani, funcționarii publici și magistrații pentru a-și depune declarațiile cerute de Legea anticorupție privind situații de incompatibilitate în activitatea lor. Legea anticorupție interzice aleșilor să facă parte dintr-un grup de interes economic, să dețină funcții executive în Consiliul de Administrație (CA) sau Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) la instituții publice și societăți comerciale, ori să fie manageri la regii autonome și societăți naționale. Dacă pentru parlamentari termenul de depunere a declarațiilor de incomapatibilitate de funcții a fost, începînd cu 21 aprilie, de 15 zile calendaristice, legea este ceva mai permisivă cu aleșii locali, magistrații și funcționarii publici. Pentru aceștia, termenul de depunere a acestor declarații este 21 mai.
Aleșii locali, la fel ca și parlamentarii, amînă pînă în ultima zi depunerea acestor declarații. Lunga vacanță pe care au avut-o de Paști i-a făcut pe cei vizați să uite complet de anticorupție. Cu două săptămîni înainte de expirarea termenului prevăzut de lege nu a fost depusă vreo declarație de incompatibilitate din partea vreunui ales local din Bacău. „Completăm acum un formular ce urmează a fi trimis, împreună cu o copie a actului legislativ, tuturor consilierilor locali și funcționarilor publici ce lucrează în aparatul primăriei. Pînă la ședința următoare a Consiliului local va trebui să știm care dintre consilieri își va păstra calitatea de om politic și care pe cea de om de afaceri, Nu va fi ușor. În primul rînd, va trebui să avem din timp aceste declarații pentru a înștiința partidele politice din care vor face parte eventualii consilieri ce vor renunța la mandat, ca să îi înlocuiască cu următorii de pe liste”, ne-a spus ieri dimineață Dumitru Popa, secretarul primăriei Bacău.
Letargia care i-a cuprins pe aleșii locali cînd a venit vorba să aleagă între afaceri sau funcțiile publice pe care le au s-a împînzit în tot județul. „A fost vacanța de Paști și nu am avut timp să depunem aceste declarații. Dacă este nevoie, noi avem declarațiile de acum doi ani, care au fost depuse la începerea mandatului. Le reactualizăm și le considerăm pe aceastea drept declarații de bază”, ne-a declarat Vasile Manea, secretarul stațiunii Slănic Moldova.
În opinia secretarului Popa, o bună parte dintre aleșii locali, nu numai din Bacău, se află într-una din situațiile de incompatibilitate prevăzute de legea anticorupție. „Legea este destul de precisă în această privință. Sînt convins că asupra prevederilor acestei legi, mult prea restrictive pe alocuri, vor fi purtate multe discuții. Sînt paragrafe de lege care nu îi dau dreptul viceprimarului, de pildă, să semneze nici un act care să îl privească personal. Asta înseamnă că dacă vrea să își construiască o casă, să spunem, nu își poate semna autorizația de construcție. În plus, tot în lege se precizează că autoritățile locale nu pot semna un act care să le faciliteze obținerea de beneficii personale. Ce se întîmplă atunci, în cazul în care un primar semnează un act normativ prin care acordă o serie de facilități societăților comerciale sau agenților economici de pe raza acelei localități? Dacă primarul este implicat în vreun fel într-o afacere se poate spune, după cum arată acum legea, că primarul a semnat un act care să faciliteze firma de care este interesat”, a mai spus Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău.
După ce își vor depune declarațiile privind incompatibilitățile, aleșii băcăuani, funcționarii publici și magistrații au la dispoziție 60 de zile să decidă dacă renunță la funcție sau la calitatea de om de afaceri. După expirarea acestui termen, alesul local, parlamentarul, funcționarul sau magistratul a cărui stare de incompatibilitate continuă este considerat demis. Așa va fi? (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns