Bacauanii sint avertizati sa nu cumpere produse si alimente de origine animala destinate prepararii bucatelor specifice Sarbatorilor de iarna decit de la persoane autorizate.
Inspectorii sanitar-veterinari au demarat deja seria controalelor in acest sens, astfel ca persoanele sau agentii economici prinsi ca pun spre vinzare produse sau alimente de origine animala in mod necorespunzator vor fi aspru sanctionati, conform legii. „Cetatenii trebuie sa stie ca se supun riscului imbolnavirii prin consumul de produse si alimente de origine animala achizitionate din spatii improvizate, nesupuse controlului santitar veterinar sau din sistemul de vinzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare”, a precizat dr. Vasile Zaharia, coordonator Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau. Acesta aduce, de asemenea, la cunostinta consumatorilor faptul ca orice neregula sesizata in domeniul sigurantei alimentelor poate fi anuntata inspectorilor sanitar-veterinari, fie apelind numarul de telefon al „Call Ceneter”-ului Autoritatii Nationale – 0800.826.787, fie numarul de telefon 0234.586233 al Comanadamentului Permanent din cadrul DSVSA Bacau. Totodata, proprietarilor de porci li se readuce in atentia faptul ca sacrificarea acestora in gospodarii nu poate fi facuta fara anuntarea medicului veterinar. „Proprietarii nu trebuie sa distruga crotaliile de la urechile animalelor si au obligatia sa anunte medicul veterinar pentru a declara sacrificarea animalului pentru consum propriu in vederea efectuarii examenului trichineloscopic si predarea crotaliului acestuia”, a precizat Zaharia. (Madalina ROTARU)
Lasă un răspuns