• contractul este în valoare de 200.000 de euro • aleșii județului s-au opus vehement • pînă la urmă, s-a apelat la o soluție de compromis
Consilierii județeni au reușit să blocheze o inițiativă a executivului Consiliului Județean (CJ) prin care unei firme din Germania ar fi urmat să i se încredințeze direct întocmirea proiectului de modernizare a Spitalului Județean Bacău. Firma BGH Dvelopment Group Stuttgart ar fi urmat să facă acest proiect, în valoare de 200.000 de euro, și se obliga să asigure și obținerea unei finanțări de la Comunitatea Europeană. Traian Milon, secretarul general al județului, le-a spus consilierilor că acest concern german este singura firmă de profil care a mai realizat proiecte de modernizare a spitalelor din Europa de Est și asigură obținerea finanțării și, tocmai de aceea, ar merita încredințarea prin negociere a realizării proiectului de modernizare a Spitalului. Ideea de încredințare directă nu le-a sunat deloc bine unor consilieri județeni. Daniela Ștefănescu a afirmat că „de bun simț era să se facă licitație”. La rîndul lui, consilierul județean Ștefan Talambă a întrebat dacă pentru realizarea proiectului a fost lansată public o cerere de ofertă. Dumitru Brăneanu, vicepreședinte al CJ, nu a fost în măsură să dea un răspuns tranșant la această problemă, dar a spus că, tot pentru Spitalul Județean, și-a mai oferit serviciile o firmă „americană”, dar care a fost respinsă, deoarece vroia „doar să vîndă aparatură”. În plus, s-a apelat la încredințare directă, deoarece procedurile legale ar fi întîrziat foarte mult timp modernizarea spitalului.
Traian Milon, a precizat că Executivul a decis să facă afaceri cu firma germană după „două runde de discuții”, la care ar fi luat parte unii consilieri județeni și reprezentanți ai instituțiilor implicate în activitatea Spitalului. Unii dintre consilierii județeni au revenit de mai multe ori asupra întrebării dacă a fost lansată anterior o cerere de ofertă. Ștefan Talambă s-a arătat „nedumerit că acest lucru, intenția de a se lansa o ofertă, nu s-a discutat în CJ”. Consilierul județean a repetat de mai multe ori întrebarea – „Cînd s-a discutat publicarea unei cereri de ofertă, dacă acest lucru s-a făcut”. Dumitru Brăneanu a admis în cele din urmă că problema nu a fost discutată în CJ, iar cererea de încredințare directă a întocmirii proiectului „e doar de principiu, ca să putem începe negocierile”. Dar nici acest argument nu i-a lămurit pe consilieri de ce forul din care fac parte nu a fost consultat, mai ales că e vorba de o sumă destul de mare, 200.000 de euro. Ioan Chiriac, al doilea vicepreședinte al CJ, a cerut „să facem o cerere de ofertă în termenii contractului pe care dorim să-l încheiem cu executantul proiectului”.
Consilierul Dumitru Bontaș a replicat că „din păcate, nu prea știm ce vrem acolo, de aia nu putem face un caiet de sarcini”. Ștefan Talambă a intervenit din nou și a întrebat de ce să fie mandatată conducerea CJ să discute cu o singură firmă. Ioan Onofrei a reamintit că, în conformitate cu legislația în vigoare, încredințarea directă s-ar putea face în acest caz numai dacă în toată lumea ar fi o singură firmă de specialitate. „Executivul să ne producă dovada că există o singură firmă în lume capabilă să facă acest proiect”, a cerut Onofrei. Milon a răspuns că „este imposibil a face această dovadă, pentru că ar trebui întrebate toate firmele din lume”. Conducerea CJ a mai fost întrebată în mod repetat de unde știe că doar firma germană ar putea face proiectul, iar răspunsul a fost că aceasta ar avea experiență în urma modernizării mai multor spitalele din fostul bloc comunist. Ioan Onofrei a mai criticat intenția de încredințare directă, deoarece, dacă ar fi semnat contractul cu firma germană, aceasta nu ar putea aduce nici o garanție că va sprijini obținerea finanțării de la Comunitatea Europeană.
După aprigi discuții, în care unii consilieri și-au manifestat nemulțumirea față de încercarea de încredințare directă, soluția găsită a fost aprobarea începerii negocierilor cu firma germană, în paralel cu lansarea publică a cererii de ofertă, în ipoteza că vor mai veni și alte firme care să corespundă criteriului principal, experiența în domeniu. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns