• peste 2.700 de bătrîni au decedat în prima jumătate a anului • la Casa de Pensii s-au înregistrat de trei ori mai multe cereri de ajutoare de înmormîntare față de aceeași perioadă a anului trecut
O statistică a Casei Județene de Pensii (CJP) din Bacău arată că numărul pensionarilor care încheie conturile cu viața este într-o creștere alarmantă. „Anul trecut am eliberat în prima jumătate a anului ajutoare de înmormîntare pentru 900 de persoane. Anul acesta, în aceeași perioadă, numărul solicitărilor s-a triplat, dat fiind că au fost acordate 2.700 de ajutoare”, ne-a declarat Iulia
Radu, director executiv adjunct la CJP Bacău. Și sub aspectul plăților efectuate pentru ajutoarele de deces se înregistrează salturi spectaculoase. Dacă anul trecut instituția băcăuană scotea din pungă circa cinci miliarde de lei pentru plata urmașilor pensionarilor decedați și care s-au ocupat de înhumarea acestora, anul acesta CJP Bacău a achitat circa 18 miliarde de lei. Pentru ca o persoană să poată beneficia de ajutorul de deces trebuie ca cel decedat să fi fost pensionar de asigurări sociale sau să fie asigurat în sistemul public de pensii. Ajutorul de înmormîntare poate fi ridicat de soțul, soția, copii sau alte persoane care fac dovada că au suportat cheltuielile de înhumare. Ajutorul de deces este în valoare de 6.962.000 de lei și se acordă în cuantum de jumătate membrilor de familie, copii pînă la18 ani și peste această vîrstă dacă sînt persoane cu handicap sau soțului urmaș care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.
Tot din statistica Casei de Pensii mai reiese că rata mortalității este mai mare în rîndul bărbaților, procentul deținut de aceștia din totalul deceselor înregistrate fiind de șaizeci la sută. Femeile par a fi mai rezistente și de aceea rata mortalității în rîndul lor este de 40%. Aceeași statistică arată că pensionarii mor pe capete atît la țară, cît și la oraș. Sărăcia și viața de mizerie au creat numeroase victime în rîndul bătrînilor. Acesta este principalul motiv al deceselor. Pensiile de mizerie nu ajung bătrînilor pentru o alimentație bogată și medicamente. „Am o pensie de un milion și o sută de mii de lei. Soțul a avut mai mult. El cîștiga aproape două milioane, dar oricum nu ne ajungeau banii. Am un apartament cu două camere, nu am avut bani de centrală și astă iarnă am plătit la întreținere de ne-am uscat. Ne-am debranșat din sufragerie și am stat cu ochiurile de la aragaz deschise. Anul acesta soțul meu a murit și am rămas singură. Am avut ceva bani de înmormîntare și lucruri puse de o parte, dar dacă nu primeam ajutorul ăsta nu o scoteam la capăt. Am împrumutat șapte milioane de la cineva și acum i-am scos pe ăștia să îmi achit datoria”, ne-a spus Georgeta Aniței, o bătrînă de 75 de ani.
Cele mai multe decese s-au înregistrat în aceast an imediat după sărbătoarea Paștelui. Casa de Pensii a fost nevoită să trimită mașina la bancă pentru a scoate bani în mai multe rînduri, pentru că altfel nu se putea face față cererilor. Numai în două zile s-au plătit două miliarde de lei. „Chiar dacă atunci au fost cele mai multe cereri depuse, circa 200 în cîteva zile, și în restul lunilor s-au înregistrat cereri numeroase. Anul trecut primeam cam o sută și ceva de solicitări lunar, iar anul acesta media este de 450 de cereri”, a mai precizat Iulia Radu.
Pentru că nu au bani pentru medicamente, o alimentație consistentă, perioadele de post, dar și nenumăratele lucruri de la care trebuie să renunțe din lipsa banilor, pensionarii din județul nostru închid rînd pe rînd conturile cu viața. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns