În raport cu codul de procedură penală, codul de procedură civilă a suferit mai puține modificări prin Ordonanța de urgență nr.48/25 iunie 2003. Astfel, de la 28 august 2003 judecătoria este competentă să judece litigii civile și comerciale cu o valoare pînă la un miliard de lei, punerea sub interdicție, declararea dispariției și a morții, desfacerea adopției, constatarea nulitatății căsătoriei. Tribunalul nu va mai judeca apeluri și recursuri. Apelurile vor fi judecate de Curtea de Apel, iar recursurile de Curtea Supremă de Justiție.
Cererea de recurs în mod obligatoriu trebuie să cuprindă: numele, domiciliul sau reședința părților ori, pentru persoanele juridice, denumirea și sediul lor, precum și, după caz, numărul de înmatriculare în registrul comerțului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice, codul unic de înregistrare sau, după caz, codul fiscal și contul bancar; indicarea hotărîrii care se atacă; motivele de legalitate pe care se întemeiază recursul și dezvoltarea lor sau, după caz, mențiunea că motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat (dar în termenul de 15 zile de la comunicarea hotărîrii); semnătura. Judecarea recursului se face în două etape. Un complet format din trei judecători va examina cererea de recurs și va decide supra admisibilității în principiu a recursului. Examinarea se face fără citarea părților. Dacă se decide admisibilitatea de principiu a recursului se fixează un termen de judecată pentru care părțile vor fi citate și motivele de recurs vor fi comunicate și intimatului. Dacă completul decide în unaninmitate că recursul nu îndeplinește cerințele de formă sau că motivele de recurs invocate și dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute de lege, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunțată fără citarea părților și care nu este supusă nici unei căi de atac, decizie care se comunică recurentului. Cu ocazia judecării recursului, dacă se constată că modificarea hotărîrii nu este posibilă fără administrarea de probe noi, se decide casarea hotărîrii și reținerea cauzei spre rejudecare de către instanța de recurs.
S-a prevăzut ca motiv nou pentru revizuirea unei hotărâri cazul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăților fundamentale datorată unei hotărîri judecătorești, iar consecințele grave ale acestei încălcări continuă să se producă și nu pot fi remediate decît prin revizuirea hotărîrii pronunțate. Cererea de revizuire se face în termen de trei luni de la data publicării hotărîrii Curții Europene a Drepturilor Omului în Monitorul Oficial al României, Partea I. În ceea ce privește recursul în anulare, acesta nu mai este prevăzut de lege. Dispozițiile ordonanței de urgență mai sus arătate se aplică de la data de 28 august și proceselor în curs de judecată începute și executării silite începute anterior acestei date. Procesele în curs de judecată la data schimbării competenței instanțelor legal învestite vor continua să fie judecate de acele instanțe. Hotărîrile pronunțate înainte de intrarea în vigoare a ordonanței de urgență rămîn supuse căilor de atac și termenelor prevăzute de legea sub care au fost pronunțate. (Av. Gabriel CRÎȘMARU)
Lasă un răspuns