• cîtă vreme comerțul cu PET-uri va mai rămîne profitabil, colectarea deșeurilor de plastic nu va avea un prea mare succes
Inspectoratul de Protecție a Mediului (IPM) Bacău a demarat, în urmă cu cîteva luni, un nou program de recuperare a deșeurilor. Acțiunea vizează recuperarea deșeurilor din plastic, în principal a recipienților de unică folosință, așa numitele PET-uri. Dincolo de avantaje substanțiale din punct de vedere al mediului, dat fiind faptul că materialele din plastic nu sînt biodegradabile, recuperarea lor a fost preferată și pentru economia de spațiu care se realizează astfel în rampele de depozitare. Imediat după demararea programului, firmele de salubritate care își desfășoară activitatea în județul Bacău s-au angajat să își organizeze echipe de salariați care să recupereze recipienții din plastic din deșeurile menajere. Iulian Movilă, inspectorul șef al IPM Bacău, spune că, la nivel de județ, au fost stabilite pînă acum două mari centre de colectare a acestor deșeuri. „Este vorba despre punctele de colectare din Bacău și Moinești, unde sînt adunate toate deșeurile din plastic aduse din localitățile învecinate. Luna trecută, la depozitul din Bacău s-au strîns 140 de kilograme de PET-uri, iar la nivelul anului trecut, au fost adunate 1.440 de kilograme. Cantitățile sînt relativ asemănătoare și la Moinești, respectiv 210 kilograme în cursul lunii trecute și 1.550 de kilograme la nivelul anului trecut”, a precizat precizează inspectorul șef al IPM.
Cantitățile destul de mici adunate la depozitele din Bacău și Moinești demonstrează îcă, pentru o bună parte dintre băcăuani, colectarea selectivă a deșeurilor din plastic rămîne o mare necunoscută. „Dacă ar fi fost o afacere rentabilă, ne apucam și noi de ea. Așa, nimănui nu îi convine să se roage de cineva să îi dea, pe mai nimic, resturile de plastic de prin gospodărie. Multă lume refolosește un bidon de plastic, după ce se golește, încă de trei patru ori pînă să îl arunce la gunoi. În plus, cei care au mai multe astfel de bidoane preferă să le vîndă la piață, vînzătorilor de borș, cu 5.000 de lei, decît să îl arunce”, spune Aneta Florea, administratorul unei societăți din Bacău care se ocupă cu achiziționarea deșeurilor. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns