SNP Petrom nu are ce recupera de la prietenii lui Iacobov
• casele naționalizate puse la mezat de Edilitar Tîrgu Ocna nu valorează împreună nici 100 de milioane de lei • situația este și mai încîlcită în cazul garantiilor imobliare depuse de Tehnomold Construct
Rafinăria Dărmănești, a omului de afaceri Corneliu Iacobov, a primit, timp de doi ani, aproape gratis cantități uriașe de petrol de la SNP Petrom. Pentru cele aproape 500.000 de tone de petrol livrate de SNP, Iacobov a plătit doar 510 de miliarde de lei, și mai are de dat 1.700 de miliarde de lei. La această sumă, SNP a calculat și penalități, așa că Iacobov trebuie să achite acum peste 5.100 de miliarde de lei. După ce, timp de doi ani, compania statului a livrat țiței către o rafinărie privată, fără să primească și bani în schimb, acum SNP acuză conducerea Rafinăriei Dărmănești de rea credință și a cerut instanțelor comerciale din Bacău să declare falimentul rafinăriei. Prietenii lui Iacobov, prin societățile Edilitar Tîrgu Ocna și Tehnomold Construct, au decis să gireze cu bunurile societăților lor bonitatea financiară a rafinăriei băcăuane în relația cu SNP Petrom. Numai ca SNP Petrom a luat în calcul în niste garanții care nu valoarează mare lucru.
Pentru petrolul primit de la SNP Petrom, Rafinăria Dărmănești a apelat atît la garanții proprii, iar atunci cînd nu au fost suficiente, omul de afaceri i-a rugat pe prieteni să-l ajute. Așa s-a ajuns ca Ion Vrînceanu, acționar majoritar la Tehnomold Construct și Edilitar Tîrgu Ocna, să gireze pentru aproape 33 de miliarde de lei, iar Florin Cămară pentru alte 19 miliarde de lei. Dacă în privința lui Cămară lucrurile sînt cît se poate de clare, omul punînd la bătaie o fabrică de confecții care, în prezent, datorită modernizărilor, valorează chiar mai mult decît a fost trecut în acte, în privința gajurilor depuse de Vrînceanu, lucrurile stau cu totul altfel.
Încă nu cunoaștem criteriile care au stat la baza evaluărilor făcute privind valoarea bunurilor depuse drept gaj de societățile Edilitar Tîrgu Ocna și Tehnomold. Administrate de firme care nu aveau nici un interes să facă investiții, ci doar să le exploateze, imobilele au ajuns la un grad de degradare avansat. Multe dintre ele sînt la un pas de a fi dărîmate de un vînt mai puternic. Cu toate acestea, bunurile imobile depuse drept garanție de Edilitar Tîrgu Ocna sînt evaluate la 26 de miliarde de lei, iar cele ale Tehnomold Onești, la 6,7 miliarde de lei. Oricine are curiozitatea să vadă clădirile gajate, poate să vadă cu ochiul liber că ele nu mai valoarează aproape nimic.
Cel mai elocvent exemplu este clădirea din Strada Victoriei nr. 58 bis din Tîrgu Ocna, care este atît de dărăpănată, încît îți trebuie mult curaj ca să pătrunzi înăuntru. Locatarii de aici susțin că în urmă cu cîțiva ani au cerut să cumpere cîteva camere din imobil, iar în evaluarea primită de ei se spunea că respectiva construcție valorează doar 23 de milioane de lei. „Sînt chiriaș de zece ani și am făcut eforturi să-mi cumpăr cele două odăițe, ca să am un acoperiș deasupra capului. Am trei copii și pentru ei muncesc. În 1999, am primit o înștiințare prin care se arăta că aș fi putut achiziționa locuința cu plata integrală sau în rate. M-am prezentat la Edilitar și am fost anunțat că trebuie să achit 23 de milioane de lei. Cum nu aveam banii, am cerut să mi se aprobe plata în rate, însă am fost refuzat”, ne-a declarat unul dintre chiriașii imobilului de la numărul 58 bis. Ca să nu rămînă fără casă, omul s-a dat peste cap și a făcut rost de bani, dar cînd s-a prezentat la Edilitar, conducerea de atunci a firmei i-a comunicat că imobilul nu mai poate fi vîndut, întrucît fusese girat. Cum de s-a ajuns ca niște clădiri dărăpănate să fie puse drept gaj la zeci de miliarde de lei, e greu de înțeles.
„Aici este o făcătură! Ruinele astea nu valoarează nici doi lei”
Situația este confirmată și de unul dintre experții băcăuani pe care l-am contactat în această privință. Deplasîndu-se pe teren împreună cu jurnaliștii, expertul, care a dorit să-și păstreze anonimatul, ne-a declarat siderat: „Nu pot să-mi dau seama cine a fost în stare să-și pună semnătura pe documentele de evaluare a acestor clădiri în ruină. Ori e o glumă proastă, ori evaluatorii au fost bine plătiți pentru a deveni complici la o mare escrocherie, din moment ce SNP Petrom este o companie a statului. Este clar o făcătură! Ruinele astea nu valorează nici doi lei! Eu cred că SNP nu-și va putea recupera banii din aceste ruine și, fiind o companie a statului, este foarte plauzibil ca pagubele să fie trecute la datoria publică, așa cum s-a mai întîmplat și în cazul Bancorex”, ne-a declarat expertul autorizat.
Suspiciunea că a existat o înțelegere tacită între SNP Petrom și Corneliu Iacobov este alimentată și de alte elemente cel puțin ciudate. Imobilul de pe Strada Slătineanu nr. 4 a fost înregistrat greșit în documente. Clădirea care apare drept gaj în documente este a unei familii. Abia imobilul de lîngă acesta este cel care aparține societății Edilitar. Curios este că nimeni de la SNP Petrom nu a catadicsit să verifice dacă bunurile există în realitate și dacă acestea valorează atît cît au susținut oamenii lui Iacobov. Cert este că respectivele imobile arată jalnic, așa cum se poate observa și din fotografii. Acoperișurile clădirilor sînt făcute praf, pereții abia stau, iar la o zguduitură puternică totul se poate prăbuși. Tot în aceeași situație se află și imobilul de pe strada Victoriei 58 bis, loc pe care bețivii l-au transformat în WC public.
Se naște un nou scandal
Afacerile dintre Corneliu Iacobov și SNP Petrom sînt pe cale de a declanșa un alt scandal la firmele Tehnomold și Tehnocin din Onești. În urma articolelor publicate de „Ziarul de Bacău”, zeci de persoane din Onești, Tîrgu Ocna și alte localități de pe Valea Trotușului ne-au sunat la redacție și ne-au spus că sînt acționari la firma Tehnocin și că nu știu ce s-a întîmplat cu acțiunile lor. Acționarii susțin că aveau mandat de vot în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Tehnocin, grație acțiunilor pe care le dețineau. Ei îl acuză pe directorul Tehnocin, Gabriel Blazutti, că a transferat fără să-i înștiințeze bunurile societății la care erau acționari către firma controlată de Vrînceanu, respectiv Tehnomold Construct. „Am aproape 2000 de acțiuni cumpărate la Tehnocin și nici pînă în ziua de astăzi nu cunosc în posesia cui au intrat acestea. Unul dintre directorii firmei pe care noi, acționarii, l-am pus să ne gestioneze averea, mi-a șoptit că acestea «s-au evaporat» de mult. Nu e posibil să se întîmple acest lucru, drept pentru care ne vom adresa instanței și tuturor instituțiilor care ar putea să ne recupereze banii. Dacă nu, vindem vilele de la Pralea ale directorilor, cele de le Valea Uzului, București și din alte localități”, ne-a declarat Cornel Tătaru, un acționar minoritar al SC Tehnocin SA Onești. Acționarii sînt de părere că SNP Petrom ar fi trebuit să verifice la Tehnomold și la Tehnocin dacă gajarea bunurilor era sau nu legală. „Din moment ce sînt acționar al societății, înseamnă că sînt coproprietar al bunurilor «evaporate» la Tehnomold și puse drept gaj acum pentru Iacobov. Deci ar fi trebuit să-mi ceară acordul, însă totul a fost făcut pe ascuns, fără știrea zecilor de aționari minoritari”, ne-au mai spus muncitorii de la Tehnomold.
În concluzie, bunurile girate de prietenii lui Iacobov nu valorează nici pe departe sumele înscrise în documente, iar SNP Petrom va putea cu greu să-și recupereze prejudiciul de la giranți. (Mirela ROMANEȚ, Măriuca BOBOȘA)
Lasă un răspuns