• primarii au ignorat dezinstituționalizarea copiilor din centrele de plasament • proiectele băcăuane acceptate ajung la 30 de miliarde de lei
Copiii nevoiași din mai mult comune băcăuane vor avea centrele lor de zi, după ce 11 proiecte structurate pe componenta socială au obținut banii solicitați de la bugetul național, prin Ministerul Dezvoltării și Prognozei. La începutul acestui an, instituția a lansat o linie de finanțare accesibilă în principiu consiliilor locale, pentru ca acestea să poată înființa centre de zi destinate copiilor, cantine sociale, centre de planning familial etc. Deși condițiile erau facile, numărul proiectelor depuse a fost neașteptat de mic.
Fondul a fost înființat pentru înființarea unor anumite centre locale destinate categoriilor defavorizate sau în dificultate: copiii din instituțiile de ocrotire, bătrîni cu probleme etc. De asemenea, se aveau în vedere și alte proiecte sociale, cum erau cantinele sau centrele de planning familial. De prim interes era reintegrarea în familie a copiilor care vor fi scoși din instituțiile de ocrotire. Aceasta ar presupune existența unor minime condiții asigurate de comunitate, pentru ca puștii să nu ajungă pe străzi sau în subteranele orașelor. Înființarea unor centre de zi în zonele rurale, în care micuții să fie supravegheați cît timp părinții sînt la muncă sau pe cîmp, era o variantă considerată bună. În aceste condiții, Ministerul Dezvoltării și Prognozei a deschis această linie de finanțare.
Condițiile erau relativ avantajoase, în sensul că acele consilii locale care apelau la bani trebuiau să susțină numai 10% din valoarea totală a finanțării, iar restul de 90% venea de la buget. Este adevărat că existau și unele restricții. Limita financiară asigurată de stat era la trei miliarde de lei, la care se adaugă cofinanțarea consiliului local care o solicita. De asemenea, proiectele respective se refereau la reabilitarea și renovarea unor clădiri existente deja și nu la construcția altora noi. În plus, plata personalului acestor centre trebuie asigurată de la bugetul consiliului local unde se înființează aceste centre sociale. Cînd reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est – organismul care a coordonat colectarea și evaluarea acestor proiecte – a venit să explice datele problemei, o parte din primarii prezenți au început să se plîngă că n-au bani, că nu pot suporta alte cheltuieli etc. La acea vreme – adică în aprilie a.c. – Claudia Butuc, de la filiala Bacău a ADRNE, a dus o adevărată bătălie ca să convingă edilii locali că mai devreme sau mai tîrziu se vor confrunta cu problema copiilor dezinstituționalizați și vor avea nevoie de aceste centre de zi. Rezultatele acestor discuții s-au concretizat în numai 11 proiecte pe această componentă.
Zece comune au obținut finanțări de circa 30 de miliarde de lei
După evaluările făcute la niveul ADRNE și apoi la nivel ministerial, 11 proiecte de pe raza județului Bacău au fost declarate acceptate și au ajuns în faza contractării finanțării. De fapt, este vorba de zece comune, deoarece Consiliul Local al comunei Sascut a solicitat finanțare în două proiecte, ambele acceptate. Totuși, proiectele depuse au diverse destinații. Astfel, în comuna Hemeiuși se va înființa un centru educațional pentru copiii săraci. În comuna Filipești se urmărește realizarea Centrului de sprijin pentru copii din familii defavorizate „Marile speranțe”. Primăria din Nicolae Bălcescu vrea să înființeze complex de servicii de servicii comunitare de tip familial. Și Consiliul Județean a apelat la această formă de finanțare pentru un centru complex, educativ, de planificare familială și educație sanitară în comuna Zemeș. La Sascut, unul dintre proiecte urmărește înființarea unui centru educativ pentru 15 copii și de găzduire temporară, iar celălalt realizarea unui cămin de bătrîni cu o capacitate de 20 de locuri. Consiliul Local Letea Veche vrea să aibă un centru de zi pentru persoanele cu nevoi speciale. La Faraoani se dorește înființarea unei cantine sociale. În satul Siretu din comuna Săucești va funcționa un centru de reabilitare, iar la Răcăciuni va apărea un centru de planificare familială. Multe din proiecte au valoarea apropiată de maximul admis, adică trei miliarde de lei. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns