• doi dintre cei trei specialiști pneumologi aflați în ultimul an de studii și care urmau să vină la spitalul din Tîrgu-Ocna renunță la locul de muncă pentru încă o specializare la Grenoble • în acest moment, bolnavii sînt tratați de de doi medici generaliști și doi specialiști care fac naveta de la Moinești și Onești
Aproape lună de lună, evidențele serviciului de Resurse Umane al Direcției de Sănătate Publică scot la iveală o criză fără precedent a sistemului. Numărul medicilor specialiști care își mai doresc să lucreze într-un spital public se subțiază îngrijorător. Migrînd spre firmele private, sau spre locurile de muncă din străinătate, medicii tineri fug de cariera de doctori de spital sau de policlinică. După șase ani de facultate, și cam tot atîția petrecuți la specializare într-un centru universitar, doctorii tineri ar trebui să se mulțumească numai cu un venit lunar de aproximativ trei milioane de lei. Studiile făcute îi recomandă însă din start unor burse în străinătate pe care nimeni nu-și permite să le piardă. Doi medici băcăuani care anul acesta ar fi trebuit să-și ia locurile de muncă la spitalul TBC din Tîrgu-Ocna renunță la acestea pentru o bursă în străinătate. „Încadrarea cu specialiști pneumologi este deficitară la Tîrgu-Ocna și doar medicii aflați la ultimul an de rezidențiat erau speranța redresării crizei. Din cei trei rezidenți care de anul acesta ar fi trebuit să vină la Tîrgu-Ocna, doi au cîștigat o bursă pentru Grenoble și pleacă din nou la studii. Celălalt medic rezident este din Tîrgu Mureș și nu știm sigur dacă va accepta să rămînă multă vreme în județul Bacău”, ne-a declarat dr. Marin Buștuc, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Alți medici tineri care sînt așteptați ca pîinea caldă la spitalul din Tîrgu-Ocna își fac specializarea în radiologie și laborator. Și aceștia se află în ultimul an de studii, dar pentru că nu au optat deocamdată pentru vreo bursă peste hotare, s-ar putea să ajungă cît de curînd să-i trateze pe bolnavii cu tuberculoză din Tîrgu-Ocna. „Locurile de muncă ale acestor medici sînt acoperite cu jumătate de normă de doi doctori privați. Colectivul actual este compus din doi medici generaliști cu competență în pneumoftiziologie și doi specialiști care vin din Onești și Moinești să facă gărzi”, mai spune doctorul Buștuc. Plecarea celor doi medici tineri la studii în străinătate va face ca, cel puțin un an de zile de acum în colo, numărul specialiștilor încadrați la Tîrgu-Ocna să fie insuficient pentru necesitățile acestui spital. Efectele negative ale migrarii masive a medicilor tineri din sistemul sanitar se vor face simțite asupra bolnavilor. În lipsa specialiștilor încadrați pe posturile prevăzute de normele Ministerului Sănătății, secții, sau chiar spitale întregi vor fi în pericol să fie desființate, iar bolnavii în situații oricît de grave vor fi obligați să se trateze acasă, sau la sute de kilometri depărtare de casă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns