Ovidiu PAULIUC
Se zvonește în tîrg că însuși „nașul” Hrebenciuc ar fi fost autor al sloganului menit să zgîndărească orgoliul băcăuanilor și să îi atragă spre urne. Așadar, vorbele „Băcăuanii, cei mai europeni dintre români” ar trebui să îi trezească pe concetățenii noștri din letargia traiului de pe o zi pe alta, să îi scoată din apartamentele înghețate și să îi atragă la vot la sfîrșitul săptămînii, cu gîndul că măcar generațiile de după ei vor apuca Europa de coadă. Autoritățile locale au considerat că dezghețarea orgoliului nu este însă îndeajuns, că ar fi o chestiune prea difuză. Astfel că au alocat din banii publici o sumă impresionantă pentru organizarea unei tombole cu televizoare. La tombolă nu participă chiar oricine a votat, ci doar aceia care au trecut prin secțiile unde prezența la urne va fi de peste 50%, minimul pentru validarea referendumului. Așa că trebuie să vă chemați și vecinii la vot, ca să sporiți numărul de votanți și să aveți șanse la un televizor color. Chiar dacă la mijloc stă interesul național, tombola nu miroase a bine. Conform legii, acordarea de stimulente pentru a determina cetățenii să vină la vot este ilegală. Nici anularea tombolei nu ar mai drege busuiocul, pentru că și tentativa se pedepsește. Consilierii locali au astupat, însă, gura legii cu o hotărîre proprie și, uite așa, au confirmat statutul Bacăului de „oraș atipic”.
Edilii din Onești nu vor să piardă cursa și se dau și ei în stambă cu ocazia referendumului, prin editarea broșurii despre noua Constituție. La cum arată caseta tehnică a lucrării, nu ar fi fost de mirare dacă pe copertă l-am fi văzut notat ca autor al Constituției chiar pe primarul de Onești. Mai contează că primarul este membru PSD și a încălcat astfel un acord între partide, prin care nu este permisă atragerea de capital politic de pe urma Constituției? Nu, este doar încă un caz atipic pe harta județului.
Joi seara, la Tucă Show, întîlnire aprinsă între Cristian Tudor Popescu și Mircea Dinescu, pe aceeași temă a referendumului, de care mulți dintre noi s-au săturat deja, datorită campaniei agresive de promovare. Întîlnirea a fost interesantă pentru că a pus față în față doi lideri de opinie care s-au declarat adversari ai actualei puteri, dar care au avut opinii total diferite referitoare la necesitatea prezenței la vot. Și fără ca vreunul dintre ei să fie membru sau simpatizant PRM. Pe de o parte, Mircea Dinescu a susținut că nu merge la vot pentru că astfel ar credita actuala putere. A spus chiar că neprezentarea este un gest civic. În schimb, Cristian Tudor Popescu va merge la vot, pentru că se gîndește la interesul național. Dinescu nu a avut prea multe argumente coerente și a mizat pe încăpățînare, ceea ce a lăsat impresia că a pierdut duelul, iar ideile sale nu sînt reprezentative.
Este înfiorător să constați cît de redus e accesul la informație și, ca urmare, cît de slabă e cultura politică a foarte multor băcăuani. „Duminică îl votez pe Iliescu. De ce? Pentru că așa trebuie”. Aceasta este adevărata imagine a referendumului în majoritatea localităților rurale. Nici la oraș nu e mai bine. În linii foarte mari se cam știe ce se schimbă, dar nu se știe la ce folosește noua Constituție sau că urmează, într-un viitor incert, să mai fie adoptate și legi organice pentru a consfinți lucrurile garantate de Constituție. Cum ar fi, de exemplu, să fii scutit de armată.
Una peste alta, băcăuanii au și puțin noroc. La finele acestei săptămîni au loc unele dintre cele mai mari sărbători spirituale pe care le-au găzduit vreodată orașul: sfințirea altarului Bisericii „Sfîntul Dimitrie” și aducerea moaștelor Sfîntului Mare Mucenic Dimitrie. Fără amestec politic și fără patimi. La fel ca o ploaie mult așteptată pe timp de secetă.
Lasă un răspuns