• cea mai mare medie obținută de candidații băcăuani care au dat examen pentru un post de judecător este 5,87, iar cea mai mică 2,47 • unul dintre participanții la examen a declarat că volumul informațiilor cerute a fost atît de mare, încît nu și-a putut termina lucrarea • candidații care s-au prezentat la concurs au pretenția să judece dosare care pot decide soarta unor oameni
Un adevărat dezastru s-a consemnat la examenul pentru ocuparea unor posturi de judecători la instanțele diun Bacău. 16 juriști băcăuani s-au prezentat la concursul organizat de Ministerul Justiției și au luat note de rîsul curcilor. Ei au reușit să obțină medii cuprinse între 5,87 și 2,47, după ce-au fost examinați la patru materii: drept civil, procedură civilă, drept penal și procedură penală. La Tribunalul Bacău și-au depus dosarele 20 de candidați, dar la concursul organizat pe 8 octombrie s-au prezentat numai 16 dintre ei. După susținerea examenului la București, rezultatele au fost făcute publice în localitățile de unde provin candidații, pentru a le da acestora posibilitatea să depună contestații în 48 de ore. Cinci dintre ei au uzitat de acest drept, iar contestațiile lor au fost deja înaintate la Ministerul Justiției.
Lista candidaților care s-au prezentat la concursul de ocupare a unor posturi de judecători la judecătoriile băcăuane cuprinde 16 nume: Mirela Liliana Pușcașu, Ion Bogdan Adrian, Constatin Ciprian Țimiraș, Liliana Ioana Pocovnicu, Adriana Matei, Larisa Brașoveanu, Tatiana Adina Popa, Lili Elena Bostan, Cristinel Lungu, Elena Monica Luca, Ovidiu Nicolaie Popescu, Ciprian Ariș, Gabriela Vioalanda Vartolomei, Ecaterina Cruceanu, Georgeta Grigoraș, Vasile Vrabie. Primii patru, clasați cel mai bine dintre băcăuani au obținut medii cuprinse între 5,87 și 5,32, iar în clasamentul național se regăsesc pe locurile 48, 55, 80 și 81. Ultimii patru au medii cuprinse între 2,83 și 2,47, iar în clasamentul național au ocupat locurile 494, respectiv, 515, 519 și 561, din 800 de candidați. Concursul s-a susținut la București, la Ministerul Justiției și, în funcție de media obținută, s-a întocmit și acest clasament național al candidaților.
Potrivit regulamentului de participare, pe lîngă obligativitatea de a fi absolvit o facultate de drept, una dintre cerințe era o vechime în funcții de specialitate de minimum cinci ani. Cu alte cuvinte, candidații trebuiau să aibă practică de avocat sau jurist de minimum cinci ani. „Pentru ocuparea unui post vacant de judecător, candidatul trebuie să obțină cel puțin media generală opt, dar nu mai puțin de nota cinci la fiecare dintre materiile de concurs. De asemenea, orice candidat poate depune contestație în termen de 48 de ore de la afișarea rezultatelor la sediul nostru. Noi am înregistrat cinci asemenea contestații, pe care le-am înaintat la Ministerul Justiției”, ne-a declarat președintele Tribunalului Bacău, judecătorul Dumitru Pocovnicu. Contestațiile vor fi soluționate de o comisie, în două zile.
Candidații nu au vrut să comenteze rezultatele
La concursul național organizat pentru ocuparea a 350 de posturi de judecător la diferite instanțe din țară, s-au prezentat 800 de candidați din toate județele.
Pe cîțiva dintre aspiranții băcăuani la funcția de judecător, ale căror nume ne-au fost cunoscute, i-am contactat acasă, ori la locurile de muncă actuale. Niciunul nu a vrut să discute despre concursul susținut la Ministerul Justiției și, mai ales, despre nota obținută. Unul ne-a închis pur și simplu telefonul în nas și ne-a amenințat cu o acțiune în instanță dacă îi publicăm numele, altul ne-a cerut să o lăsăm mai moale, pentru că situația este similară în toată țara. „Nu pot să spun că nota mă onorează, dar, dacă ținem cont de faptul că unii dintre candidați sînt avocați care pledează în instanță, eu, ca jurist, ce să mai zic? Sînt supărat, pentru că volumul de informații care ni s-a cerut a fost atît de mare, încît nu am avut cum să atingem toate aspectele. A fost ca o lucrare neterminată. Eu nu am făcut contestație, dar sînt foarte supărat, pentru că am avut impresia că ne-am dus acolo să ne arate că nu știm nimic”, ne-a spus unul dintre juriștii participanți la examen, care ne-a rugat să nu-i dăm numele, pentru că intenționează să mai încerce și la următorul examen similar.
„Nu-mi dați numele vă rog, nu spuneți că ați vorbit cu mine. Dar puteți să menționați că acest examen a fost un dezastru în toată țara. Imaginați-vă cam ce note au obținut ceilalți candidați, dacă nota cea mai mare obținută în Bacău o clasează pe doamna aceea în clasamentul național pe locul 48. Deci înaintea concurentei din Bacău se mai află doar 47 de concurenți în toată țara, care au medii mai mari decît ea, care a obținut 5,87. A fost un concurs la care cerințele au fost mult prea mari, ștacheta a fost ridicată mult prea sus”, ne-a spus un alt candidat. El și colegii lui care au candidat pentru un post de judecător au uitat se pare, că cetățeanul care le plătește salariul magistraților, care este de acord ca judecătorul, odată numit în funcție, să fie inamovibil, deci să aibă un statut special față de restul muritorilor, cetățeanul care se apleacă umil atunci cînd îi este citită sentința, are pretenția ca cel care îl judecă să fie un foarte bun profesionist. Atît de bun încît să nu existe nici o suspiciune că cel așezat la pupitru nu are ce să caute în scaunul care îi conferă prestigiu și mai ales puterea de-al trimite în pușcărie. Este firesc, deci, ca pretențiile de la oameni ca medicii și judecătorii să fie împinse la limită.
Cui îi convine oare, să fie judecat de un magistrat care nu a reușit să treacă de media trei la concurs? Este drept că niciunul dintre aspiranții la un post de magistrat nu a reușit la concurs, pentru că media generală pentru asta trebuia să fie de minim 8,00. Dar, s-a mai întîmplat pe vremea lui Valeriu Stoica fostul ministru al justiției, ca, după repetarea la nesfîrșit a concursurilor de ocupare a posturilor de judecători, să se treacă la modificarea baremului prevăzut de lege și să fie admiși în magistratură și judecători care obținuseră la concurs media generală șapte. În cazul de față, însă, la cît ar trebui să se coboare ștacheta, pentru a se ocupa cele vreo zece posturi, cîte sînt disponibile în Bacău? (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns