• inspectorii de muncă au găsit nereguli ce țin de responsabilitatea angajatorilor, dar și a medicilor specialiști
Patronii firmelor din județ nu se interesează de starea de sănătate a angajaților. La un an după ce noua legislație în domeniu a intrat în vigoare, inspectorii care se ocupă de siguranța la locul de muncă spun că în firme nu se știe mai nimic despre ce trebuie făcut. „Nici angajatorii, și nici medicii de medicina muncii nu cunosc legea”, ne-a declarat Ioan Andrei, inspector șef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Bacău.
Toamna aceasta au avut loc campanii de verificare la firme din construcții, silvicultură și panificație. Peste tot au fost depistate nereguli. „Angajatorii nu lucrează cu dosare medicale tipizate, nu completează fișele de expunere la riscuri profesionale, în baza cărora medicul de medicina muncii efectuează controlul specific locului de muncă, și nu la nivel de societate. Patronii nu urmăresc dacă fișele de aptitudini eliberate după efectuarea controlului sînt completate și în două exemplare. Culpa aparține și medicului de medicina muncii, care efectuează controlul angajatului, chiar dacă acesta nu îi aduce dosarul medical tipizat”, a mai spus inspectorul șef adjunct de la ITM Bacău.
Imediat după angajare, o persoană ar trebui să-și facă anumite testări la medicul de medicina muncii. Dosarul trebuie să aibă niște docuemente tip, care au menirea de a-l ajuta pe medic să știe exact ce sa verifice, dar și să aibă o evidență asupra pacientului. Nu e, pînă la urmă, mare filozofie, dar firmele nu pun prea mare preț pe aceste aspecte. „Noi am ținut o serie de seminarii în care le-am prezentat ce trebuie să facă, au primit consiliere cînd ne-au contactat, dar neregulile persistă”, recunoaște Ioan Andrei.
Pînă acum cîteva luni, patronii au motivat lipsa controalelor medicale ale salariaților prin lipsa medicilor de medicina muncii. Acum, în județ sînt șapte medici, iar conducerea ITM Bacău consideră că aceștia sînt suficienți pentru toți salariații.
ITM vrea să-i verifice cît de curînd nu numai pe patroni, ci și pe medicii de medicina muncii. Ambele părți vor fi amendate, dacă vor fi prinse că greșesc. „La mijloc este viața salariatului și nu ne jucăm cu ea”, a spus foarte ferm Ioan Andrei. Patronii și medicii prinși că nu respectă legislația muncii riscă amenzi între 25 și 50 de milioane de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns