Aeroportul băcăuan a găzduit, ieri, cel de-al patrulea schimb de ștafetă între militarii care efectuează misiuni de menținere a păcii în Kosovo. Mai exact, a fost vorba despre întoarcerea în țară a Batalionului 280 infanterie din Focșani și a Brigăzii 282
mecanizată, care efectuează misiuni de menținere a păcii în Kosovo, în timp ce detașamentul de infanteriști de la Batalionul 191 „Colonel Radu Golescu” din Arad s-a îmbarcat pentru continuitatea misiunii românilor în fosta Iugoslavie. Militarii români se vor ocupa de controlul traficului, însoțirea și escorta demnitarilor, patrulare și paza unor obiective militare. Ei se vor integra într-o unitate de Forță de Menținere a Păcii (KFOR) multinațională italo-germană. Militarii din Arad sînt la prima misiune de acest fel, dar ne-au declarat că sînt mîndri de faptul că vor pleca sa își reprezinte țara într-o misiune atît de prestigiosă, cum este cea din Kosovo. „Am făcut trei luni de pregătire specifică acestui gen de misiuni, diferită față de pregătirea care se face într-o cazarmă obișnuită și adaptată genului de misiuni cărora trebuie să le facem față în Kosovo. Sînt nerăbdător să ajung acolo”, ne-a declarat comandantul detașamentului arădean, maiorul Dan Ungureanu.
Unitatea din Focșani și-a rulat toate subunitățile în misunile din Kosovo. „În acest gen de misiuni se pleacă pe bază de voluntariat, iar familiile celor care au ales această cale i-au sprijinit foarte mult. Putem spune că după întoarcerea acestui din urmă detașament sîntem apți să plecăm la misiuni independente”, ne-a declarat colonelul Puiu Spiridon, comandantul Batalionului 280 infanterie. După toate probalitățile, militarii focșăneni vor pleca cu toate efectivele în Afganistan. Plecarea lor este așteptată din clipă în clipă, înainte de săbători. Militarii spun cu toții că o astfel de misiune îi ajută în carieră. Niciunul dintre ei nu este însă dispus să vorbească despre diurna pe care o primesc. Este însă clar că pare suficient de atrăgătoare încît să-i determine să se înscrie voluntar pentru a participa la acest gen de misiuni externe. Militarii români primesc o diurnă de 40 de dolari pe zi ofițerii și cîte 30 de dolari subofițerii și militarii angajați cu contract de muncă. Asta în condițiile în care militarii celolalte națiuni participante la astfel de operațiuni primesc cel puțin 100 de dolari pe zi. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns