Ca “Sita lumii”-lucrare a artistului plastic Ioan Burlacu- “Ateneul” este intocmai asa: o sita prin care curge firul cuvintelor cernute. A iesit la difuzare saptamina trecuta. E o revista care nu prezinta numai literatura, ci si conceptia despre ea, o revista posedata de comentarii, cronici, eseuri, poezie, evenimente, proza, traduceri, reportaje.
“Inedite” versuri din manuscris, ale poetului Octavian Voicu, sint postulatul in etern al iubirii care intii a trecut prin lume. Impotrivirea prin arta fata de ceea ce expulzeaza idealul si iubirea reiese din poezia lui Constantin Donea sau poezia tradusa a Margaretei Atwvood (scriitoare canadiana) de catre Sanziana Mureseanu. ”Un bici de arama printre frunze” (fragment din romanul “Cartea oaselor mele”, de Gheorghe Izbasescu), este un moment de lectura agreabila. “Tragica istorie a poporului armean, traita si povestita de Varujan Vosganian”, precum si un debut literar: Mihaela Mocanu Galca – “Lacrimi din tacere” – sint creionate de Adrian Jicu. Portretul Nicolae Mihai – “Fintinarul din stele” sint “prilej de rasfat estetic”, acuarelat de Cristina Popescu.
Sorin Basangeac – “Paparazzo in marile mahalale” e un cliseu subtil al Gabrielei Garmacea; Mara Paraschiv, intr-o imbinare a poeziei cu haiku-ul, in intelegerea lui Marius Manta, apoi “Stante pe pinzele vremii” de Mircea Dinutz sau “Atentie, se deschid usile” de Marieta Radoi Mihaita, intr-un comentariu de Violeta Savu, care scrie atit de gingas, de parca ar asculta caderea unei umbre pe plus, intregesc paginile cu tematica “autori si carti”. “Intre mytos si fantastic” prezinta “Mister si literatura” de Dan Petrusca, dupa Carlleta – Elena Brebu, iar Scriitorul Ion Fercu induce in “coridorul dostoievskian”, pe Marin Preda si continua drumul prin cartile clasicului rus, un drum ce alcatuieste un comentariu captiv.
Nicolae Titulescu vrea si poate sa bata obrazul politicienilor nostri de acum, intr-o “stare de gratie” a lui Victor Mitocariu, ceea ce face si Bogdan Ulmu, celor care nu se asociaza citusi de putin bunelor maniere. Un alt comentariu “England by Engleby” semnat Marius Manta retine atentia. Pe “Perna cu ace”, Vasile Spiridon “prinde” pe “Charles Drouhet – fisa de dictionar”, iar Leo Butnaru deschide chiar filele unui dictionar: “Dictionarul de Leologisme” (1). “Cronica traducerilor”, de Ionel Savitescu, convins ca dragostea nu este uniforma, vorbeste despre un tip de dragoste medievala, “Dragostea in Evul Mediu”, iar Dan Persa “deseneaza iubirea in arhitectura fizica si spirituala din “Catedrala Ortodoxiei”.
Critica literara revine la Bacovia prin prof. univ. dr. Constantin Calin, iar “Personalitati Bacauane” il rescriu pe Octavian Voicu, prin Cornel Galben, acelasi care opineaza “Despre un secol «cu barba si mustati»”. Si…mai fiind inca si alte iubiri, uneia, Dorel Nistor ii zice “erotism”. Ea il deconspira pe Dracula, intr-un tablou invadat de cosmare, singe, violenta, moarte; iar, ca sa atenueze imagintia iubirii vampirice, Lucia Darmus construieste in pagina alaturata un dialog intre “Stiinta si ortodoxie”. Lumea anglo-saxona aduce cadre din “Avatar”, filmul lui James Cameron, “regizat” de Elena Ciobanu. Mai avem un alt mesaj, “Mesaj postum al profesorului Hary Zupperman” via C.D.Zeletin si mai avem, de asemenea, o biografie si un interviu realizat la Tescani de Ozana Kalmuski – Zarea, cu muzicologul Horia Suruianu.
Din nou, Violeta Savu “Ursi, traditii si simboluri arhaice la Galeria «Geneza»” si expozitia cu lucrari ale artistilor plastici din mai multe generatii, organizata de Filiala UAP Bacau. In aceeasi pagina citim “Romania si presa on-line”, de Ioan Danila.
Muzica, “mondo-musica”, intr-un “Orizontal – vertical nemtesc e adnotata intr-un “portativ” al Ateneului, de catre Liviu Danceanu. Arta plastica este oglindita cu “Schimbare de directie” sau “Lasouri de prins nori in vremuri calde” si in “Jurnalul galerilor”, de Valentin Ciuca, Iulian Bucur, Ioan Burlacu. Ilustratiile plastice apartin artistilor Ioan Burlacu, Doina Munteanu, Luminita Radu, Ion Mihalcea. Revista revistelor aduce la rampa “Acolada”, “Convorbiri Literare”, “Ramuri”, “Orizont”, “Tribuna”.
Doamna Carmen Mihalache a ramas la urma, ca sa incheiem frumos cu “Amor, spleen si vin”, toate bune pentru suflet, nu, nicidecum, “Sub teroare”. (Aurel V ZGHERAN)
Lasă un răspuns