• cel care a înființat-o poate fi considerat oricum, numai sărac nu • el spune că singura acțiune a ONG-ului, înființat în 1992, a fost o întîlnire cu presa vremii, și-atît
Lista organizațiilor neguvernamentale (ONG) din județul Bacău cuprinde peste peste 800 de nume. Un „pomelnic” care înseamnă cîteva organizații respectabile, o puzderie de asociații sportive și profesionale, dar și ONG-uri de care nu a auzit nimeni. Unele au denumiri cel puțin inedite, gen Asociația Sărăcilor. Cum un astfel de ONG nu putea trece neobservat, am pornit pe urmele lui. Scopul declarat al asociației nu putea fi altul decît „acordarea de ajutor material, moral, financiar și juridic persoanelor care sînt lipsite de mijloace de existență sau care au mijloace insuficiente pentru a duce o viață decentă și demnă”, după cum stă scris în scriptele Judecătoriei Bacău. Data înființării, 28 aprilie 1992, ne-a pus însă puțin pe gînduri, în condițiile în care, de regulă, ONG-urile românești care rezistă peste zece ani sînt adevărate păsări rare. Mai mult, adresa declarată, strada Bicaz nr. 1, sc. D, ap. 8, nu era urmată de nici un număr de telefon. Informația care ne-a ajutat cel mai mult a fost numele președintelui asociației, Ioan Tirișcă. Pe acesta l-am găsit la un număr de telefon de la o cu totul altă adresă. Cît despre asociație, aceasta este, de mult, doar o amintire. „În 1991, ca și acum, eram convins că putem face ceva pentru a-i ajuta pe oamenii săraci. Dar, din păcate, totul a rămas doar o idee frumoasă. Vicepreședintele asociației a plecat în străinătate, iar contabilul s-a angajat la o firmă și totul s-a dizolvat. De altfel, am avut o întîlnire cu presa de atunci și cam atît”, spune acum Ioan Tirișcă.
Fostul președinte al organizației care își propunea, în urmă cu mai bine de un deceniu, să-i salveze pe băcăuani de sărăcie, recunoaște că nu este ceea ce s-ar putea chema un om sărac. „Sînt convins că, dacă vrei, poți să faci ceva în viață. Doar cine nu vrea nu se poate angaja undeva, primul pas pentru a scăpa de sărăcie. De altfel, asta era și ideea asociației. Noi să le dăm oamenilor undița și ei să pescuiască”, a mai spus Ioan Tirișcă. El ne-a propus, în finalul discuției, chiar și o colaborare, „pentru că asociația există. Trebuie doar readusă la viață”. I-am spus că o să ne mai gîndim. Nu de alta, dar o asociație a săracilor n-ar duce nici o clipă lipsă de grupuri țintă. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns