Modificările aduse Legii audiovizualului care obligă televiziunile să difuzeze ştiri pozitive şi negative în cantităţi egale sunt neconstituţionale, a decis miercuri Curtea Constituţională a României, potrivit unui comunicat transmis ROMPRES.
‘În urma deliberării, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituţională. Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru’, precizează CCR.
Curtea Constituţională a analizat, în şedinţa de miercuri, sesizarea de neconstituţionalitate a Legii privind completarea art. 28 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, care prevede că ‘programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi radio conţin, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv, negative’.
Preşedintele PD-L, Emil Boc, anunţa, pe 30 iunie, că formaţiunea sa politică va ataca la Curtea Constituţională ‘legea Funar-Ghişe’, având în vedere că modificările aduse Legii audiovizualului reprezintă ‘un atac la adresa libertăţii de exprimare, garantată de Constituţie’.
Deputatul PNL Ioan Ghişe, iniţiator al proiectului, declara, pentru ROMPRES, că actul său normativ are ca ‘izvor de drept’ o reglementare europeană pentru protecţia minorilor.
‘Izvorul de drept al acestui act normativ este Directiva 65/2007 a Parlamentului European şi a Consiliului European privind activitatea posturilor de televiziune. (…) Articolele 44 şi 45 ale directivei spun că este necesar ca statele membre UE să emită norme pentru protecţia sănătăţii, dezvoltării fizice, mentale şi morale a minorilor’, spunea Ghişe.
În opinia sa, iniţiativa legislativă nu afectează libertatea de expresie, susţinând că cei care vin cu acest punct de vedere expun de fapt o teorie ‘lipsită de fundament’.
El explica faptul că legea pe care a iniţiat-o alături de senatorul PRM Gheorghe Funar nu intră în conţinutul ştirilor.
Proiectul legislativ aparţinând senatorului PRM Gheorghe Funar şi deputatului PNL Ioan Ghişe, care completează Legea privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Audiovizualului, a fost adoptat, pe 25 iunie, în unanimitate, de Senat. Actul normativ iniţiat de Ghişe şi Funar a fost respins la Camera Deputaţilor, dar a fost adoptat de Senat în calitate de cameră decizională, iar în prezent se află la promulgare.
Imediat după adoptarea legii, reacţiile nu au întârziat să apară. Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale a susţinut că proiectul de lege instituie o limitare inacceptabilă a libertăţii de expresie şi editoriale în domeniul audiovizualului şi ‘reintroduce, după 19 ani, cenzura în România’.
La rândul său, Agenţia de Monitorizare a Presei considera că proiectul de lege încalcă Legea fundamentală a statului român şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, fiind o ‘aberaţie legislativă’.
Consiliul Naţional al Audiovizualului i-a solicitat, ulterior, preşedintelui României să nu promulge modificarea adusă la Legea audiovizualului de către Senat.
De asemenea, Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă lua act, potrivit unui comunicat transmis ROMPRES, cu neplăcută surpriză de ‘adoptarea în Senatul României a unui proiect legislativ cu profund caracter autoritar’.
‘Doar în societăţile autoritariste se manifestă în text de lege obligaţia de a lăuda aspectele societăţii. Mai mult, legea votată în Senat operează cu concepte neclare şi nedefinite în lege: ce produse jurnalistice sunt considerate conform legii ‘ştiri’, când este ceva ‘negativ’, când este ‘pozitiv’, dacă un material informează despre un aspect neplăcut al unui element plăcut intră respectivul material în categoria de ‘ştire pozitivă’ sau ‘stire negativă’? Legea în discuţie are toate elementele necesare pentru a fi catalogată, fără eroare, ca o lege neconstituţională. Introducând proceduri aritmetice de calculare a materialelor care intră în emisiunile de ştiri, apare riscul limitării libertăţii de exprimare a opiniilor de orice fel, iar Constituţia României precizează că această libertate este inviolabilă’, se arăta în comunicatul CRP, care îi solicita preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge această lege. ROMPRES
Lasă un răspuns