Marii producatori de piine din România au dat semnalul: pretul produselor de panificatie trebuie sa creasca. Asta desi recolta din tara noastra este buna iar pretul griului inca este aproape de nivelul anului trecut.
Pina in urma cu citeva zile publicatiile de profil din tara aveau titluri ca trase la indigo: agricultorii de pling de faptul ca pretul griului este prea mic. In ciuda ploilor din acest an ce au determinat inundatii, recolta de griu este mai mult decit multumitoare. Kilogramul de griu se vindea in urma cu citeva saptamini cu 50 de bani, pret similar celui de anul trecut.
Patronatul din panificatie a iesit, insa, cu declaratii incendiare: pretul piinii va trebui marit. Motivul: griul se scumpeste si ajunge la 80 de bani/kilogramul.
Ce s-a intimplat intre timp? Rusia, unul din principalii producatori de griu la nivel mondial, a decis sa interzica exporturile pentru a-si asigura securitatea alimentara; seceta din acest an a micsorat considerabil productia. Imediat, pietele internationale au reactionat iar pretul girului a crescut brusc.
Producatorii români dar si speculatorii au vazut acest lucru ca pe o oportunitate. Pretul griului a inceput sa creasca in tara, pina la 65 si chiar 70 de bani pe kilogram. Producatorii asteapta, insa, cu griul in silozuri o noua crestere a pretului.
In aceste conditii, o buna parte a griului românesc ar putea fi vindut la export. Iar consecinta ar fi ca pretul griului va creste si mai mult la intern pentru ca devine o marfa rara.
In mod teoretic, Statul ar avea posibilitatea, chiar si cu prevederile directivei privind libera circulatie a bunurilor si serviciilor in UE sa stopeze o perioada exportul de griu.
Punem pariu ca nu o va face?
Lasă un răspuns