Procurorul Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General, a anunţat miercuri începerea urmăririi penale împotriva Maternităţii Giuleşti pentru ucidere din culpă şi vătămare gravă din culpă.
Procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva spitalului având indicii privind încălcarea normelor de sănătate şi securitate în muncă, a normelor privind montarea şi verificarea instalaţiilor electrice, a reglementărilor cu privire la gestionarea resurselor umane existente şi a reglementărilor de luare a unor măsuri de prevenire a incendiilor.
„Măsura dispusă astăzi faţă de unitatea medicală nu înlătură posibilitatea extinderii urmăririi penale cu privire la unele persoane fizice care au contribuit în mod direct la realizarea aceleiaşi infracţiuni”, a spus Marius Iacob, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că, dacă spitalul va fi trimis în judecată, unitatea medicală riscă chiar desfiinţarea, însă această măsură poate fi luată numai de către instanţă.
„Mâine vom verifica bunurile proprietate privată, adică acele bunuri care nu afectează derularea activităţii sanitare, urmând să analizăm posibilitatea instituirii sechestrului asigurător. La dosar a fost depusă o asigurare medicală de malpraxis pentru spital. Aceasta este în sumă de 500.000 de euro, dar care nu acoperă paguba iniţială de 1 milion de euro”, a spus Marius Iacob.
Procurorul a declarat că această măsură a fost adusă la cunoştinţă actualului manager al spitalului, Victoria Nicolau, care urmează să depună la Parchet o serie de documente.
De asemenea, la Parchetul General a fost convocat şi directorul suspendat al maternităţii, Bogdan Marinescu, care a venit cu documente din care rezultă modul în care erau repartizate atribuţiile între persoanele care aveau funcţii de conducere în cadrul secţiilor, însă în cazul acestuia nu s-a început urmărirea penală.
„La sediul Parchetului, s-au prezentat patru dintre cei 12 părinţi pe care noi i-am chemat la audiere, pentru a-i întreba dacă se constituie părţi civile în dosar. Doi dintre aceştia s-au constituit părţi civile, urmând ca ei să-şi precizeze pretenţiile”, a explicat Marius Iacob.
În zilele următoare vor continua audierile în acest dosar, iar la institutul de la Petroşani se lucrează în trei schimburi, pentru finalizarea rapidă a expertizei aparatelor medicale de la maternitate.
Este pentru a doua oară când procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva unui spital.
În iunie 2010, Parchetul General a trimis în judecată Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Sf. Ioan’ din Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă, după ce o asistentă a uitat, în noiembrie 2009, un bebeluş într-un incubator la Maternitatea Bucur, nou-născutul suferind arsuri grave.
Anchetatorii susţin că la Maternitatea Bucur nu s-au respectat obligaţiile legale în materia controlului, prin verificarea periodică a dispozitivelor medicale aflate în utilizare.
Potrivit Parchetului, în noaptea de 13/14 noiembrie 2009, un nou-născut, în vârstă de trei zile, internat la Secţia de neonatologie a Maternităţii Bucur a Spitalului Clinic de Urgenţă ‘Sf. Ioan’, a suferit arsuri pe 20% din suprafaţa corpului în timp ce se afla într-un incubator, în cursul unei proceduri de fototerapie, ca urmare a diagnosticării cu icter de către medicul specialist. AGERPRES
Lasă un răspuns