Incepind de astazi, becurile incandescente de 75 W sint retrase de la comercializare, aceasta dupa ce, de la 1 septembrie 2009 pina in prezent, au fost eliminate treptat cele de 100 W. Actiunea este in conformitate cu prevederile unui Regulament al Uniunii Europene, explica reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bacau, privind reducerea si excluderea pina in 2012, etapizat a becurilor incadescente, in vederea eficientizarii energetice, dar si a constientizarii populatiei cu privire la protectia mediului. Astfel, in intervalul 2009 – 2012, sint prevazute demararea, de la 1 septembrie, a etapelor de retragere de pe piata a becurilor incadescende, in 2009 a celor de 100W, in 2010 a celor de 75W, in 2011 a celor de 60W si in 2012, a celor de 40 W si inlocuirea lor cu becurile economice care, potrivit specialistilor, ar utiliza pina la 80% mai putina energie decit becurile incadescente. In plus, spun responsabilii de mediu, becurile economice au durata de viata mai mare. Potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei Protectiei Consumatorului Romania, pentru etapa de eliminare treptata a becurilor incadescente, legislatia europeana prevede mentionarea unor informatii de natura a-i ajuta pe consumatori la alegerea produsului. Astfel, producatorii sint obligati sa mentioneze pe ambalaje date precum durata de viata a becului in ore, numarul de cicluri de comutare pentru care a fost proiectat, temperatura luminii, timpul de incalzire sau daca lampa suporta sau nu variatii de tensiune. Desi sustine procesul de eliminare a becurilor incadescente in favoarea celor economice, APC Romania solicita reducerea, in continuare a continutului de mercur din acestea, pragul actual de 5 mg putind fi coborit la 1-2 mg. (Madalina ROTARU)
Un consumator a zis
Nimic de spus. Toate’s bune la economie. Doar ca acele becuri economice sunt de 20 de ori mai scumpe decat unul cu incandescenta. In timp de cateva luni imbatranesc si lumina-i de o calitate mai proasta. Ar mai fi de spus…ca toate acele componente electronice care amorseaza tubul fluorescent vor ajunge la groapa de gunoi.
Toate vietatile s-au dezvoltat si au evoluat la o lumina calda provenita de la soare.
In ce priveste protejarea mediului inconjurator inaintea directivelor (impuse) cu scop de a fi piata de desfacere ( cate becuri economice se produc in Romania ? ) am face bine sa nu mai fim ca animalele si sa aruncam toate mizeriile la „picior” . Eu unul nu prea cred in influenta noastra , a omenirii, in ceea ce priveste viitorul planetei, cred insa in bunul simt, in a nu face mizerie in jurul tau…in a nu lasa urme dupa tine…..chestiuni simple de taran ( specie pe cale de disparitie)